Eerste van vijf nieuwe sluikstortcamera's in gebruik

11 September 2020

Eerste van vijf nieuwe sluikstortcamera's in gebruik

Politie Gent heeft vandaag de eerste van vijf nieuwe sluikstortcamera's geïnstalleerd. Die moeten meer daders vatten en sluikstort tegengaan. Wie betrapt wordt, krijgt een GAS-boete van 120 euro en draait op voor de opruimkosten van Ivago.

Pakkans verhogen

De strijd tegen sluikstorten in Gent wordt verder opgedreven. Naast de vele inspanningen rond preventie en sensibilisering, zetten we vanuit Stad Gent ook extra in op handhaving, nu met vijf nieuwe sluikstortcamera's. Twee bestaande camera's worden vervangen door nieuwe exemplaren, drie extra camera's komen erbij.

Inspanning van velen

De sluikstortproblematiek in Gent is groot en nam tijdens corona bovendien toe. De strijd tegen sluikstort is een inspanning van velen. Naast Politie Gent zorgen ook de gemeenschapswachten, stadsmedewerkers en Ivago elke dag dat iedereen op een correcte manier met afval omgaat. De meeste sluikstorten worden binnen de twee dagen opgeruimd.

Handhaving is het sluikstuk van het beleid rond openbare netheid. Naast de inzet van de sluikstortcamera's is ook het betrappen van overtreders op heterdaad belangrijk. Sluikstorten worden ook doorzocht om daders te kunnen identificeren.

"Sluikstorten is onaanvaardbaar. Naast preventie en sensibilisering is een versterkte handhaving nodig om dit onwenselijke gedrag aan te pakken. Iedereen verdient een proper Gent." - Bram Van Braeckevelt

Twee types camera's

De drie nieuwe camera's zijn 'semivast' en komen op hotspots waar veel sluikstortmeldingen zijn. Ze zijn robuust, voorzien in hun eigen elektriciteit en kunnen vlot verplaatst worden. Daarnaast zijn er twee mobiele camera's die meer verdekt worden opgesteld, bijvoorbeeld in een wagen of in een woning, voor observaties door het overlastteam.