Eerste Gentse stadsschool met batterij voor opslag van groene stroom

18 Januari 2024

Eerste Gentse stadsschool met batterij voor opslag van groene stroom

Met dit project wil de Stad innovatief nagaan wat de mogelijkheden zijn van een batterij in stadsgebouwen.

In de Freinetschool en Buitenschoolse Opvang De Boekenmolen in Zwijnaarde werd de eerste batterij voor de opslag van groene stroom in een Gents schoolgebouw gerealiseerd. Op het dak van dit stadsgebouw liggen 38 zonnepanelen die 14.800 kWh kunnen produceren. Dit komt neer op het jaargebruik van 4 gemiddelde gezinnen en een besparing van 4,2 ton CO2 per jaar. Deze batterij zal de energie van zonnepanelen opslaan.

Met dit project wil de Stad innovatief nagaan wat de mogelijkheden zijn van een batterij in stadsgebouwen. De batterij stuurt zijn opgeslagen energie opnieuw uit als de zonnepanelen te weinig stroom genereren. Op deze manier zorgen we voor extra hernieuwbare energie die ingezet kan worden.

Aan de hand van dit proefproject zullen we leren over de inzet van batterijen om het lokaal geproduceerd stroomverbruik te verhogen.

"Dankzij dit eerste project kunnen we opgewekte hernieuwbare energie via zonnepanelen meer en beter gebruiken. Na een positieve evaluatie zullen we dit systeem in meerdere van onze stadsgebouwen uitrollen." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management

Schepen Hafsa El-Bazioui: "Dankzij dit eerste project kunnen we opgewekte hernieuwbare energie via zonnepanelen meer en beter gebruiken. Na een positieve evaluatie zullen we dit systeem in meerdere van onze stadsgebouwen uitrollen."

Proefproject

Omdat het over een pilootproject gaat, is er gekozen voor een batterij met een relatief laag vermogen van 5 kWh.

Via een beheerssysteem zal de prestatie van de batterij nauw opgevolgd worden, en zal er, op basis van de ervaringen die de Stad met het proefproject opdoet, bekeken worden of batterijopslag op andere locaties zinvol kan zijn.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.