Eerste Gentse klimaatprijzen gaan naar motorenbouwer ABC en bewonersgroep Ekkergem

18 Augustus 2022

Eerste Gentse klimaatprijzen gaan naar motorenbouwer ABC en bewonersgroep Ekkergem

Motorenbouwer Anglo Belgian Corporation (ABC) en de bewonersgroep uit Ekkergem hebben de eerste Gentse Klimaatprijzen gewonnen, een initiatief van vzw Trefpunt en het Gents Klimaatforum. De prijs werd uitgereikt op de laatste dag van de Gentse Feesten. Met fietstochten, klimaatbiechten, debatten en spectaculair minder afval was klimaat prominent zichtbaar op de feesten.

Eerste waterstofmotor met groot vermogen

De prijs voor innovatie gaat naar de Gentse motorenbouwer ABC (Anglo Belgian Corporation). Die heeft, samen met het scheepvaartbedrijf CMB en de Universiteit Gent, een motor ontwikkeld die werkt op waterstof.

“De vergroening van de steeg heeft de buren meer met elkaar doen praten. Het zorgt voor veel dynamiek en samenwerking. Ze vormen een bron van inspiratie voor andere wijken en buurten.” - Tine Heyse, Gents klimaatschepen.

Het is een wereldprimeur die schepen, dieseltreinen en generatoren groener moet laten draaien. Het familiebedrijf ABC bouwt traditioneel dieselmotoren voor scheepvaart, elektriciteitscentrales of mijnbouw. Met de waterstofmotor is nu een alternatief beschikbaar dat uitstootvrij kan werken, op voorwaarde dat de waterstof groen wordt geproduceerd.

Voor de waterstofmotor zijn al bestellingen geplaatst, onder andere voor een sleepboot voor de Antwerpse haven.

“Het bedrijf, traditioneel geworteld in de productie van dieselmotoren, kiest de vlucht vooruit. Met de waterstofmotor richten ze zich op de toekomst. En die zal fossielvrij zijn”, zegt Filip Watteeuw, die uit naam van het stadsbestuur de prijs mocht overhandigen op het podium van Sint-Jacobs tijdens de Gentse Feesten.

Inspiratie uit Ekkergem

De tweede winnaar van de Gentse Klimaatprijs is de bewonersgroep van de wijk Ekkergem. Ontstaan uit een actie voor geveltuintjes in de Pieter Colpaertsteeg, hebben ze een heel plan uitgewerkt om de buurt te vergroenen en voor te bereiden op de klimaatopwarming.

Daarbij betrekken ze de hele buurt: bewoners, maar ook UGent, een school, het bedrijventerrein op de Watt-site … Daarbij gaan de initiatiefnemers verder dan biodiversiteit en vergroening. Ze werken aan een energieconcept voor de wijk, met mogelijk een gezamenlijk BEO-veld en een warmtenet. En ze broeden op plannen om hemelwater op te slaan en te verdelen in de buurt.

“De vergroening van de steeg heeft de buren meer met elkaar doen praten. Het zorgt voor veel dynamiek en samenwerking. Ze vormen een bron van inspiratie voor andere wijken en buurten.” zegt Tine Heyse, Gents klimaatschepen. “Samen met de wijk hebben we als stad een projectaanvraag bij de Vlaamse overheid ingediend om de buurt nog verder te vergroenen.”

De winnaars krijgen een Toekomstboom in de stad. Die wordt later dit jaar geplant door het Gents Milieufront.

Fietstochten, grootouders en debatten

Opgericht begin dit jaar, wil het Gents Klimaatforum de krachten bundelen om de strijd tegen de klimaatcrisis te versnellen. De leden zijn divers: vakbonden, diversiteitsorganisaties, de universiteit, werkgevers, de haven, milieu- en natuurverenigingen, een bank, cultuurorganisaties, energiecoöperaties … en uiteraard ook Stad Gent. Hun doel is om samen acties op zetten en kennis te delen.

Tijdens de Gentse Feesten organiseerde het Klimaatforum samen met Trefpunt daarom een aantal fietstochten langs uitdagingen en oplossingen voor de klimaatcrisis in de stad. De tocht ging via de industrie in de haven over groenpolen en klimaatassen die voor verkoeling moeten zorgen tot sociale initiatieven die kwetsbare mensen betrekken.

Door de hitte tijdens de feesten moesten enkele fietstochten worden verplaatst. Of hoe de opwarming zelfs klimaatacties tegenwerkt.

42 procent minder afval

Tijdens de feesten was er nog meer aandacht voor het klimaat. Dankzij de herbruikbare bekers en servies werd er per bezoeker 42 procent minder afval achtergelaten. Trefpunt organiseerde enkele druk bijgewoonde debatten over klimaat en energie.

Op Zataclan kon iedereen klimaatzonden opbiechten bij de ‘klimaatnonnen en -pastoors’ van het Gents Milieufront. En de Grootouders voor het Klimaat spraken heel wat bezoekers aan op hun stand aan het Baudelopark.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.