Een zomer vol speelplezier ... op straat

06 Juli 2023

Een zomer vol speelplezier ... op straat

"In 2016 behaalden we bovendien voor het eerst de kaap van 100 speelstraten, en sindsdien gaan we daar niet meer onder." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Jeugd

20 jaar geleden werd in Gent voor het eerst veilig op straat gespeeld tijdens de toen gloednieuwe speelstraten. Vrije tijd en vakantie kunnen beleven, veilig in je eigen straat, daar gaan we nog steeds voor. Kinderen hebben recht op de stad, recht op spelen.

Tussen 1 juli en 30 september duiken in Gent 101 speelstraten op. Het systeem bestaat twintig jaar en dat wordt gevierd. Er worden duizend gratis ijsjes uitgedeeld, maar waar en wanneer precies, dat blijft een verrassing.

Hafsa ging alvast langs in de Antoon Sanderusstraat en deelde daar zelf de ijsjes uit. 

Spelen en ontmoeten

Een speelstraat is een straat die afgesloten wordt voor alle verkeer, enkel bewoners mogen nog stapvoets passeren met de wagen. Iedereen kan een speelstraat aanvragen, maar er zijn enkele voorwaarden. Zo moet 67 procent van de bewoners in de straat akkoord gaan en moeten er peters en meters zijn die alles in goede banen leiden.

Het systeem is een succes, elk jaar zijn er in Gent nu zo'n honderd speelstraten. Het is fijn om te zien hoe de straat op die manier een stukje terug genomen wordt en hoe fijn het is dat kinderen kunnen spelen en buren elkaar kunnen ontmoeten.

Duizend gratis ijsjes

Deze zomer klokt de stad af op 101 speelstraten, met enkele nieuwkomers zoals de Akkerwindelaan, Drietorekensstraat, Hugo Verrieststraat, Kwakkelstraat, Schaapherderstraat en Striemenbergstraat. Om de twintigste verjaardag van de speelstraten in Gent te vieren, worden er bovendien over de hele periode duizend gratis ijsjes uitgedeeld.

"Om 20 jaar speelstraten te vieren, trakteren we de kinderen op duizend gratis ijsjes. Waar en wanneer precies? Dat blijft een verrassing." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Jeugd

"De speelstraten bestaan twintig jaar. In 2016 behaalden we bovendien voor het eerst de kaap van 100 speelstraten, en sindsdien gaan we daar niet meer onder."

"Om dat te vieren, trakteren we de kinderen op duizend gratis ijsjes. Waar en wanneer precies? Dat blijft een verrassing", zegt Hafsa El-Bazioui, schepen van Jeugd.

Pionierende straten

De allereerste vijf speelstraten in 2003 waren de Henri Mortierstraat, Londenstraat, Meulenaarshoek, Tinkstraat en G. Mercatorstraat.

De Henri Mortierstraat is een van de absolute kampioenen: die straat in Oud Gentbrugge is élk jaar een speelstraat geweest behalve in 2021 en 2022, en is dit jaar weer van de partij.

Ander kampioenen zijn de Duifhuisstraat en Eendrachtstraat, die sinds 2004 elk jaar een speelstraat zijn geweest. En tot slot, in de coronazomer van 2020 waren er het meeste speelstraten ooit: liefst 148.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.