Een zomer bomvol zomeractiviteiten

08 Juli 2021

Een zomer bomvol zomeractiviteiten

Gent telt deze zomer 122 speelstraten, slechts 26 minder dan de recordzomer van coronajaar 2020. De speelstraten zorgen voor meer speeltijd dan ooit en Mariakerke breekt een record met 18 speelstraten. Bovendien trekt de Stad 75.000 euro uit voor extra activiteiten voor kinderen en jongeren.

Ook meer workshops

Tijdens de zomer van 2020 organiseerden Gentenaars na een extra coronaoproep in totaal 148 speelstraten, een record. Deze zomer zijn er 122 speelstraten, een pak meer dan het reguliere record van 103 straten in 2016. Mariakerke is Gents kampioen met 18 speelstraten. De Brugse Poort en Sint-Amandsberg delen de tweede plek met elk 10 speelstraten. Op deze kaart staan ze allemaal.

Dit jaar steekt de Stad Gent bovendien een tandje bij door het aanbod gratis speelstraat-workshops uit te breiden. Organisatoren kunnen deze workshops aanvragen. Het gaat om spelen met eten, kunst buiten, breakdance, yoga, kleuterdans en bushcraft. 

"Corona heeft ons het belang doen inzien van kwalitatieve ruimte om te spelen en elkaar te ontmoeten. Speelstraten komen hier aan tegemoet. Wij weten dat die, ook zonder corona, essentieel zijn." - Elke Decruynaere, schepen van Jeugd.

Speelstraatmeters

Elke Decruynaere, schepen van Jeugd, gaf de aftrap van de eerste speelstraat in Mariakerke. Op de Rijmsdam, een rustige straat op een steenworp van de Brugsesteenweg, ontbreekt het niet aan tuintjes maar tijdens de coronacrisis zijn er wel veel jonge gezinnen in de buurt komen wonen. “Ik had op een bepaald moment niet meer het gevoel dat ik wist wie er in mijn straat woonde”, zegt speelstraatmeter Stéphanie Cortevriendt. Zij hielp mee de speelstraat in te richten.

“In coronatijden was het sowieso moeilijker om verbinding te vinden, dit maakt het toch leuker.” Medemeter Saartje Lievens is het daar roerend mee eens. “Er zijn wel zomerbarbecues en in de winter doen we ook een drink, maar veel van de spontaneïteit was verloren gegaan. In de straat zijn zelfs 9 baby’s geboren, veel jonge ouders zien elkaar voor het eerst in de speelstraat."

Alternatieve tuin

"Corona heeft ons het belang doen inzien van kwalitatieve ruimte om te spelen en elkaar te ontmoeten. Speelstraten komen hier aan tegemoet. Wij weten dat die, ook zonder corona, essentieel zijn."

"Dankzij de speelstraten geven we kinderen en jongeren tijdens de zomer meer plaats en krijgen buurtbewoners extra ontmoetingskansen. Dat is mogelijk dankzij het vrijwilligerswerk van veel ‘peters en meters’ en de vele Gentenaars die de speelstraten een warm hart toedragen", zegt Elke Decruynaere, schepen van Jeugd.

"Dankzij de speelstraten geven we kinderen en jongeren tijdens de zomer meer plaats en krijgen buurtbewoners extra ontmoetingskansen." - Elke Decruynaere, schepen van Jeugd

"Met speelstraten richten we de straten tijdelijk anders in. Zo krijgen bewoners de mogelijkheid om te proeven van een straat die wordt ingericht naar mensen toe. Niet iedereen heeft een tuin, speelstraten bieden dan even een alternatief om te spelen en te ontmoeten. En daar dient de publieke ruimte ook voor", zegt Filip Watteeuw, schepen van Publieke Ruimte. 

Beestige zomer

Aan jeugdactiviteiten deze zomer trouwens geen gebrek, want de Stad Gent lanceerde voor het tweede jaar op rij de oproep 'Beestige zomer' voor extra zomeractiviteiten voor kinderen en jongeren. De Stad ondersteunt 52 projecten met in totaal 75.000 euro. Deze activiteiten komen bovenop de activiteiten die door de Stad Gent al georganiseerd worden. De projecten gaan van opvangactiviteiten tot cultuur, sport en spel, en zelfs activiteiten rond ondernemerschap.

Kalligraffiti

Zo krijgen kinderen in de Sint-Bernadettewijk de kans om tal van creatieve workshops te volgen in een verlaten sociale woning, kunnen jongeren uit de Brugse Poort op 'kalligraffitikamp' om de raakvlakken tussen graffiti en Arabische kalligrafie te verkennen en kunnen jongeren met een beperking de handen uit de mouwen steken in schoolhoeve De Campagne in Drongen.

Vakantiezoeker

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet, is er nu een handige vakantiezoeker en een nieuwe overzichtspagina. Gentenaars kunnen ook terecht bij de vrijetijdshelpdesk in de Kammerstraat 12, op het nummer 09 269 81 10 of via e-mail op [email protected].

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.