Een veilig nachtleven voor iedereen

25 November 2021

Een veilig nachtleven voor iedereen

"Het Gentse nachtleven moet een veilige plaats zijn voor iedereen, ongeacht gender, geaardheid of afkomst", zei fractieleider Fourat Ben Chikha deze week op de gemeenteraad. Hij prees er ook de kracht van de slachtoffers, en hun moed om over het geweld te getuigen.  

Het Gentse nachtleven moet een veilige plaats zijn voor iedereen, ongeacht gender, geaardheid of afkomst. Seksuele intimidatie, aanranding en geweld hebben geen plaats in Gent.

Blijvende inzet noodzakelijk

Met het zorgcentrum na seksueel geweld, de omstaanderstrainingen voor horecapersoneel en voor alle geïnteresseerde Gentenaars, verzetten we in Gent al bakens. Desondanks blijft ook Gent, zoals andere steden, niet gespaard van grensoverschrijdend gedrag in het nachtleven.

"Steeds meer slachtoffers durven met hun verhaal naar buiten komen. Ook wij moeten nu kracht tonen en nog meer doen voor hen. Genoeg is genoeg." - Fourat Ben Chikha, fractieleider

Onze Gentse Groen-fractie benadrukte tijdens de gemeenteraad dan ook dat een blijvende inzet noodzakelijk is.

"Steeds meer slachtoffers durven met hun verhaal naar buiten komen", zegt Fourat Ben Chikha. "Daar heb ik ongelooflijk veel respect voor. Ook wij moeten nu kracht tonen en nog meer doen voor hen. Genoeg is genoeg."

Genoeg is genoeg

Fourat pleitte voor een doorgedreven structurele aanpak van het probleem, in samenwerking met alle relevante partners. Dat gaat over sensibiliserende acties, over omstaandertraining voor getuigen van zulk gedrag, over een veilige en laagdrempelige opvang van slachtoffers.

Ook met het middenveld kan nog intensiever samengewerkt worden. Initiatieven zoals ‘Meldet’ of organisaties als Sensoa bewijzen dat er daar veel engagement en expertise aanwezig is.

Coördinator op komst

Tot slot was er ook een woord van appreciatie voor de organisatoren van de manifestaties tegen seksueel geweld. "Het is door jullie volgehouden inzet dat het thema hoger op de agenda komt en dat meer slachtoffers uit de schaduw treden en al dan niet publiek getuigen van wat hen aangedaan is."

De Gentse Groen-fractie zal dit onderwerp blijven opvolgen. Zo kijken we in het bijzonder uit naar de komst van de nieuwe coördinator 'seksueel geweld' bij de stad, en naar de resultaten van het onderzoek dat UGent rond het onderwerp zal voeren.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.