Een school voor elk kind

03 Maart 2022

Een school voor elk kind

Hoe kies je een school voor je peuter? En hoe kan je die kleine spruit inschrijven op een school? Tot woensdag 16 maart loopt de aanmeldingsperiode voor het gewoon basisonderwijs. Ouders kunnen voor hun kinderen (°2020) verschillende scholen van voorkeur aanduiden. Ze krijgen, via een digitale toewijs, dan een ticket voor 1 school uit hun lijst. Daarmee kunnen ze nadien hun kindje op die school inschrijven. Gent behaalde de voorbije jaren uitstekende resultaten voor de toewijzing van scholen.

Gedaan met kamperen

Schepen Elke Decruynaere: "Door gebruik te maken van de digitale toewijzing en de voorrangsregeling konden we in Gent vorig schooljaar 98% van de peuters laten starten in een basisschool van hun persoonlijke top drie. Er is grote tevredenheid bij de kinderen en de ouders." 

De passende school kiezen voor je peuter is een taak waar veel ouders én kinderen van wakker liggen. Bovendien dienden ze daar ooit voor te ‘kamperen’ aan de schoolpoort. Gezellig leek dat, met een plooistoeltje, wat koffie en een gitaar, een babbel en wat grapjes!

"Door gebruik te maken van de digitale toewijzing en de voorrangsregeling konden we in Gent vorig schooljaar 98% van de peuters laten starten in een basisschool van hun persoonlijke top drie. Er is grote tevredenheid bij de kinderen en de ouders." - Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs

Maar de realiteit was ook dat niet iedereen (denk maar aan alleenstaande ouders) in de rij kon aanschuiven om een plaatsje te bemachtigen. Sommigen betaalden zelfs iemand om in de rij te gaan staan. En je kon natuurlijk maar bij 1 school in de rij staan, dus als je daar bot ving was je eraan voor de moeite. 

Gelukkig zijn die taferelen al lang verleden tijd in Gent. We hebben het voorbije decennium, samen met het Lokaal Overleg Platform (LOP) basisonderwijs en het LOP secundair onderwijs, hard gewerkt om de inschrijvingen in goede banen te leiden.

Er werd een online aanmeldplatform ontwikkeld waarop ouders meerdere scholen kunnen aanduiden. Een algoritme bepaalt nadien op basis van toeval de toewijzing, waardoor iedereen een gelijke kans heeft. Gaandeweg werd dit geoptimaliseerd. Gent mag -samen met Antwerpen- gerust als pionier gezien worden.

Voldoende plaatsen op school

Tegelijk kwamen er meer plaatsen op scholen bij. Dat zorgt ervoor dat we meer kleuters kunnen ontvangen op een school bij hen in de buurt of in een school met een pedagogisch project waar ouders zich kunnen in vinden. Voor de zowat 2.900 peuters die geboren werden in 2020 zijn er bijna 3.200 plaatsen beschikbaar.

We volgen de geboorte-evolutie op de voet opdat er ook in de toekomst voldoende plaatsen zijn voorzien. Om de capaciteit in de scholen op peil te houden, moeten regelmatig nieuwe scholen gebouwd worden. Daarvoor rekenen we onder andere op middelen van de Vlaamse overheid.

Nieuw inschrijvingsdecreet

Hoewel het toewijssysteem in Gent dus goed op punt staat, leeft er wel een bezorgdheid bij schepen Elke Decruynaere. Begin februari keurde het Vlaams Parlement een nieuw inschrijvingsdecreet goed waarvan de impact duidelijk wordt vanaf september 2023. Maar de kans is groot dat het nieuwe systeem opnieuw met kinderziektes zal kampen. Bovendien voorziet het nieuwe systeem ook minder mogelijkheden om aan de sociale mix op scholen te werken.

"Door de beslissing van de Vlaamse regering dreigen we in Gent een stap achteruit te moeten zetten." - Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs

Elke Decruynaere: "In Gent hebben we heel wat ervaring opgebouwd. Het digitale aanmeldsysteem werd elk jaar verder verfijnd. We organiseerden daartoe bevragingen bij de ouders die hun kinderen hadden aangemeld en stellen een grote tevredenheid vast."

"Ik vraag me af hoe een nieuw systeem onmiddellijk dezelfde resultaten kan garanderen. Mogelijks moeten we eerst door een fase van kinderziektes. Ook voor het middelbaar onderwijs haalden we goede resultaten, 98% van de leerlingen kon vorig jaar starten op de eerste school van keuze. Door de beslissing van de Vlaamse regering dreigen we in Gent een stap achteruit te moeten zetten."

Sociale mix

Bijkomend hebben we in Gent de voorbije jaren ingezet op een goede sociale mix op de scholen en ook die komt met de nieuwe Vlaamse beslissingen onder druk te staan: "Gent haalt al jaren goede resultaten op vlak van vrije schoolkeuze én gelijke onderwijskansen."

"In Gent voldoet meer dan 50% van de kinderen aan de criteria voor een voorrangsregeling. Maar in de nieuwe Vlaamse regeling wordt de mogelijkheid tot voorrang geplafonneerd op 20%. Ik moet daar geen tekening bij maken. Die aftopping is duidelijk niet op maat gemaakt van onze grootstedelijke context."

Wijkwandelingen

Om ouders en kinderen de scholen in hun buurt te leren kennen, organiseert de Stad Gent vanuit het Onderwijscentrum Gent wijkwandelingen. Sinds dit jaar kunnen ouders in alle wijken van Gent kennismaken met de buurtscholen.

"Dergelijke initiatieven zullen aan belang winnen als we tot een goede sociale mix willen blijven komen. We nemen onze opdracht om gelijke onderwijskansen te creëren ter harte, en zullen ons daarvoor ten volle blijven inzetten", vertelt de schepen.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.