Een permanente gedenkplaats voor Emilie Claeys

02 Maart 2023

Een permanente gedenkplaats voor Emilie Claeys

Al in 1995 riep AGALEV-gemeenteraadslid Bea Perriëns op om Emilie Claeys een straatnaam te geven.

Het Gentse Collecti.e.f 8 maars, lanceerde naar aanleiding van de internationale vrouwendag van 8 maart een collectieve oproep aan het Gentse stadsbestuur om Emilie Claeys te eren in de Gentse publieke ruimte. Een concreet voorstel hiertoe werd op de gemeenteraad van februari besproken.   

Meer vrouwelijke straatnamen

Al in 1995 riep AGALEV gemeenteraadslid Bea Perriëns op om Emilie Claeys een straatnaam te geven in het kader van een algemeen pleidooi van onze partij voor meer vrouwelijke straatnamen in het Gentse straatbeeld. Ondertussen hebben we hier in Gent al een inhaalbeweging ingezet, maar alles kan beter.

In 2020 werd een straatnaam voor haar nogmaals besproken maar dit kon niet weerhouden worden omdat haar naam verward kan worden met andere straatnamen zoals de Emiel Clausstraat. Voor hulpdiensten zoals de brandweer is een duidelijke straatnaamgeving van groot belang.

8 maart Internationale vrouwendag

Deze maand deed het Gentse Collecti.e.f 8 maars, initiatiefnemers achter de 8 maart manifestatie en acties in Gent, naar aanleiding van de internationale vrouwendag van 8 maart een collectieve oproep aan het Gentse stadsbestuur om Emilie Claeys te eren in de Gentse publieke ruimte om haar en haar strijd zo te bewaren in het geheugen van alle Gentenaars. Een concreet voorstel hiertoe werd op de Gentse Gemeenteraad van februari besproken.   

Groen-raadslid Anita Dewinter hield in deze raad een bevlogen tussenkomst over Emilie Claeys.

19de Eeuw

Einde 19de eeuw leefden en werkten arbeiders in Gent in miserabele omstandigheden.

Karla Persyn (gemeenteraadslid Groen Gent) herinnert zich het verhaal van haar moeder. "Als 14-jarig meisje werkte ze lange dagen als spinster in een textielfabriek samen met Emilie Claeys." Haar moeder vertelde: "We moesten op onze boterhammen letten of ze werden opgegeten door de ratten. Het was 'de natte continu'."

"We stonden hele dagen met onze voeten in het water. Ik volgde een EHBO-cursus want geregeld werden mensen verwond in de machines. We protesteerden. Onze leuze was ‘We moeten ons tuupe ewwen of anders luupen ze over ons’."

In deze trieste periode wierp Emilie Claeys zich op als voorvechtster voor sociale rechten. Binnen een machocultuur streed ze voor de plaats van vrouwen in de politiek, voor gelijke rechten, voor vrouwenstemrecht maar ook voor recht op gezinsplanning en anticonceptie.

Het is mede dankzij moedige vrouwen als Emilie Claeys dat intussen veel sociale- en vrouwenrechten verworven zijn.

Nog steeds actueel

Twee 'vrouwenrechtenthema's' blijven vandaag actueel.
Emilie werd uitgescholden omdat ze samenleefde met een gehuwde man 'den ongelukkigen huisvader'. Nu ook nog krijgt de vrouw te vaak de schuld van bijvoorbeeld ongewenst seksueel gedrag: 'te korte rok, niet hard genoeg nee geroepen …'

Emilie pleitte in het vrouwenblad 'Vrouw' voor het recht op anticonceptie en gezinsplanning, wat toen verboden was. Ook hiervoor kreeg ze veel kritiek.

Anticonceptie is nu veel toegankelijker maar niet voor iedereen. Anticonceptie is niet voor alle vrouwen gratis en niet alle vrouwen zijn goed geïnformeerd. De strijd rond legale abortus lijkt niet definitief beslecht. Laat ons hopen dat de anti-abortusbeweging in de Verenigde staten niet naar ons overwaait.

Gents gedenkteken

Schepen Filip Watteeuw bevestigt in de gemeenteraad van februari dat er een tastbaar gedenkteken zal komen voor Emilie Claeys dat ook een algemene gedenkplaats moet worden tegen de onderdrukking van vrouwen.

Er wordt nog gezocht naar een plaats waar Emilie een band mee had: de Metselaarsstraat of de Tertzweillaan waar ze woonde bijvoorbeeld.

Er volgt een breder onderzoek naar de meest geschikte locatie waar ook buurtbewoners en nabestaanden een bijdrage toe kunnen leveren. Dit voorstel werd unaniem over meerderheid en oppositie heen, goedgekeurd. 

Emilie Claeys wordt zo terecht herinnerd en levendig gehouden als sociaal geëngageerde voorvechtster voor vrouwenrechten.

De strijd voor gelijke rechten voor vrouwen is nog lang niet gestreden

Kom je ook af?

Op woensdag 8 maart gaan we samen met het Collecti.e.f 8 maars de straat op naar aanleiding van de Internationale dag van de vrouw. 

  • We komen samen om te strijden voor gelijkheid, tegen discriminatie, geweld en onderdrukking van vrouwen. Kom mee en laat van je horen! Afspraak om 17.30 uur op de Vrijdagsmarkt. Zoek de Groenvlaggen.

Vrijdag 10 maart organiseert Groen Gent: TALK OF THE TOWN: Vrouwen in de politiek en op de barricaden!

  • De politieke wereld is ontworpen door en voor mannen en ook in de parlementen is er nog geen volledige pariteit waar te nemen.

    Binnen en buiten Groen nemen heel wat vrouwen een straffe rol op om de samenleving te veranderen. Hoe ervaren zij deze politieke en maatschappelijke rol die ze opnemen? En hoe kunnen we het anders doen? 

    Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag gaan we in gesprek met:

    👉 dr. Robin Devroe (UGent), Hafsa El-Bazioui (Groen-schepenen) en Sara Matthieu (Europees Parlementslid en Groen gemeenteraadslid) over vrouwen in de politiek

    👉 Gemma Bruyneel (Jong Groen Gent), Mahdieh Fahimi (Womanlifefreedom Gent), Una Eljack (politiek activist Soedan) en Ellen De Soete (reeks Kinderen van het verzet - initiatiefneemster 8 mei-coalitie) over vrouwen op de barricaden

    🎨 Tijana Lukovic legt ons boeiend gesprek live vast op doek.

    Praktisch 

    Wanneer? vrijdag 10 maart, 20.00 uur
    Waar? Geuzenhuis (Kantienberg 9, 9000 Gent)

    Schrijf je zeker in!

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.