Een nieuwe mijlpaal voor de Gentse voedselstrategie

14 Februari 2018

Een nieuwe mijlpaal voor de Gentse voedselstrategie

Afgelopen zaterdag werd in Afsnee een nieuw stadsgericht landbouwproject voorgesteld. Op 10,7 ha landbouwgrond van het Gentse OCMW gaan twee biolandbouwers een unieke samenwerking aan met een lokale veehouder.

Het feit dat twee nieuwe landbouwers samenwerken met een reeds actieve landbouwer vormt bovendien een grote meerwaarde bij dit project. Op die manier bereiken we een nieuwe mijlpaal voor de Gentse voedselstrategie." Tine Heyse, schepen van landbouw
De landbouwers krijgen de gronden voor minstens 9 jaar in bruikleen van Stad Gent, die de gronden in opstal krijgt van het OCMW. Vanaf april kunnen Gentenaren er terecht om zelf groenten en kleinfruit te oogsten mits het aankopen van een eigen oogstaandeel.
"Voor jonge landbouwers vormt de toegang tot grond één van de grootste uitdagingen. OCMW Gent en Stad Gent hebben daarom de handen in elkaar geslagen om deze gronden te ontsluiten. Het feit dat twee nieuwe landbouwers samenwerken met een reeds actieve landbouwer vormt bovendien een grote meerwaarde bij dit project. Op die manier bereiken we een nieuwe mijlpaal voor de Gentse voedselstrategie." Tine Heyse, schepen van landbouw

De landbouwers verenigen zich onder 'Het Boerencollectief' en werken ook samen met De Moester vzw voor het aanbieden van sociale tewerkstelling. Andere partners zijn Boerderijschool vzw, Natuurpunt Gent en Los Compañeros. Vlakbij de gronden komt er een ontmoetingspunt met een hoevewinkel en plaats voor een boerderijschool. De initiatiefnemers organiseren verschillende infomomenten. Meer info vind je hier.