Een menswaardige toekomst voor alle Gentenaren

27 September 2019

Een menswaardige toekomst voor alle Gentenaren

Het project op de Hurstweg, waar 56 mensen onder begeleiding in caravans leven, is bijna een jaar oud. Maar de bewoners moeten er binnenkort weg. Het stadsbestuur wil verder werk maken van een humane oplossing voor de bewoners en voorziet daar de nodige begeleiding voor. "En dat is ook de enige juiste oplossing", stelde Anita Dewinter tijdens het debat op de gemeenteraad. 

Verlenging tot februari

De Lijn, eigenaar van het terrein aan de Hurstweg, liet aan de Stad weten er op korte termijn een bouwproject te starten. Daarom moeten de bewoners er weg vanaf februari. “Omdat clandestien wonen echt niet langer kan zullen we de bewoners van het project op de Hurstweg, net zoals andere Gentenaren die clandestien wonen, intensief begeleiden naar een menswaardige situatie”, stelde Anita De Winter. Voor ons zijn er geen andere opties.

Een project voor de toekomst

“Door deze intensieve begeleiding willen we deze mensen een betere toekomst geven. Als we dit niet doen blijven de problemen en groeien kinderen op zonder toekomst.” - Anita De Winter

Een leven opbouwen met je gezin in caravans of barakken, dag in dag uit, ook op de koudste winterdagen en de warmste zomerdagen, het kan niet langer. Daarom start de Stad een nieuw project waarbij alle mensen die binnen Gent clandestien verblijven, drie jaar intensieve begeleiding krijgen.

Het project aan de Hurstweg boekte zeker resultaat, zo blijken de meeste kinderen nu effectief naar school te gaan. Maar probleemloos verloopt het allemaal niet, denken we aan het vinden van werk of het sorteren van afval.

“Door deze intensieve begeleiding willen we deze mensen een betere toekomst geven. Als we dit niet doen blijven de problemen en groeien kinderen op zonder toekomst”, aldus Anita. De stad is momenteel intensief op zoek naar geschikte locaties voor dit project. 

Alles moet zeer snel gaan nu. Voor februari moet er een locatie zijn waar de Stad de mensen kan herbergen. Voor het beheer van de site zal een open oproep gebeuren. De begeleiding van de mensen zal door de stadsdiensten zelf gebeuren.