Een hartje voor alle leerkrachten

05 Oktober 2023

Een hartje voor alle leerkrachten

"Onze leerkrachten zijn gidsen in het leven van miljoenen jonge geesten, en dat verdient veel respect." - Evita Willaert, schepen van Onderwijs

5 oktober = Dag van de Leerkracht en dat laten we in Gent natuurlijk niet onopgemerkt voorbijgaan. Evita Willaert, schepen van Onderwijs, wil hulde brengen aan de kracht van onze leerkrachten, en bij uitbreiding aan die van iedereen die rond onze leerlingen werkt. Want een leerling laten bloeien, dat is het werk van een deskundig team.

(Voor) de leerkrachtigste leerkracht 

Speciaal voor deze feestdag schreven vier Gentse leerlingen en vier ouders -in samenwerking met Onderwijscentrum Gent- een prachtig gedicht voor de leerkrachtigste leerkracht. In het gedicht geven ze terecht aan dat leerkrachten van onschatbare waarde zijn.

Ze zijn onmisbare kompassen die onze kinderen over (soms woelige) golven naar de grotemensenzee leiden en ze doen veel meer dan enkel onderwijzen. Hun werk vormt de basis voor een gouden start naar een betere toekomst.

Nood aan meer waardering voor het prachtige lerarenberoep! 

Evita onderschrijft deze hulde volledig. Onze leerkrachten zijn gidsen in het leven van miljoenen jonge geesten, en dat verdient veel respect. Zonder hen zijn er geen kunstenaars, artsen, vakmannen en -vrouwen, wetenschappers, geen verantwoordelijke burgers, geen bloeiende samenleving.

Helaas bereiken de mooie verhalen en daden van leerkrachten vaak niet de media. We moeten uiteraard erkennen dat er uitdagingen zijn in het onderwijs, zoals het lerarentekort en de behoefte aan een geïntegreerde visie op onderwijs en welzijn. 

Daar sluit Evita haar ogen niet voor en daar steekt ze elke dag de handen voor uit de mouwen. Maar de negatieve beeldvorming overheerst al te vaak, terwijl in de realiteit de mooie verhalen domineren. Dit beïnvloedt in grote mate de kijk van velen, waaronder ook potentiële leerkrachten die twijfelen om in het wondermooie beroep te stappen. Daar moeten we iets aan doen. 

Waardering als basisnood! 

Waardering is - net zoals voedsel en water - een basisbehoefte, en onze leerkrachten verdienen dit meer dan wie dan ook. Hun inzet is bewonderenswaardig. Met passie en toewijding maken ze leren en groeien mogelijk, zelfs in de meest uitdagende tijden.

"Laten we niet alleen praten, maar ook handelen." - Evita Willaert, schepen van Onderwijs

Laten we niet alleen praten, maar ook handelen.

De Dag van de leerkracht is de ideale dag om onze bijzondere leerkrachten extra in de bloemetjes te zetten. Een knuffel, een lief briefje, een kleine daad kan een wereld van verschil maken. En laten we ook de positieve verhalen in de media aanbod brengen, niet alleen vandaag, maar elke dag. 

Aan alle leerkrachten: bedankt dat jullie de wereld elke dag een beetje mooier maken. Jullie zijn de helden van vandaag, de bouwers van morgen en de gidsen van de toekomst.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.