Een budget met oog voor de belangrijkste prioriteiten

29 Oktober 2021

Een budget met oog voor de belangrijkste prioriteiten

Het stadsbestuur maakte de voorbije weken het budget op voor het komende jaar en verder (2022-2025). Een moeilijke opgave, want onder meer door corona verkeren de stadsfinanciën in zwaar weer. Onze groene schepenen bewaakten bij deze oefening de belangrijkste prioriteiten voor Gent – en met resultaat.

Onderwijs en kinderopvang

Het Gentse onderwijs en kinderopvang krijgen 1 miljoen euro extra. Corona en personeelstekorten leggen nog altijd een grote druk op de dagelijkse werking. Met de extra investering verzekert het stadsbestuur de continuïteit van de schoolwerking en opvang.

Ook welzijn en het wegwerken van de leerachterstand krijgen extra aandacht. De Gentse kinderen en jongeren verdienen alle ondersteuning om de impact van de voorbije maanden tot een minimum te beperken.

Onderwijs- en jeugdschepen Elke Decruynaere: “Het lerarentekort in het onderwijs en het tekort aan kinderbegeleiders in de kinderopvang duwen ons met de neus op de feiten: er zit iets fundamenteel verkeerd. Ondanks het enorme belang van deze sectoren, slagen we er als samenleving niet in ze voldoende te ondersteunen.

Het gigantische maatschappelijke belang van investeren in kinderen en jongeren kan niet genoeg benadrukt worden. Corona maakte dat nog urgenter. Onze kinderen en het onderwijs hebben vanaf dag één in de vuurlinie gestaan. Ook vandaag is de impact op het onderwijs en de kinderdagverblijven zeer groot.

Daarom ben ik ontzettend fier dat we met deze ploeg en met Groen Gent durven om, ook in financieel moeilijke tijden, te investeren in hun belangen en welzijn. Want investeren in onze jeugd staat gelijk aan hoopvol kijken naar de toekomst en laat dat nu juist zijn waar we allemaal nood aan hebben!”

Worden ook versterkt: de strijd tegen eenzaamheid, seksuele intimidatie en discriminatie. We blijven ook psychologen en gezondheidsgidsen inzetten in de Gentse wijken.

Collectieve inspanning

Er moest natuurlijk ook geld gevonden worden. Hiervoor wordt bijgestuurd op werking en ontvangsten.

Wat de werking betreft, komt er een collectieve inspanning op de werking van de stadsorganisatie. Tegen de budgetwijziging van 2022 moet dat concrete voorstellen opleveren.

Tegelijk rekenen we op extra inkomsten, en wel op zo’n manier dat ze onze beleidsdoelstellingen versterken: zo ontmoedigen we extra verharding bij (ver)bouwen door het invoeren van een nieuw belastingreglement.

Er komt ook meer doorgedreven controle op foutparkeren en meer aandacht voor sluikstorten. Dat moet dus hogere ontvangsten opleveren. En tot slot: de Gentse parkeertarieven werden niet meer gewijzigd sinds 2016. Ondertussen is het leven duurder geworden. De tarieven worden nu aangepast aan de inflatie.

Eerste schepen Filip Watteeuw: “Het was een zeer moeilijke oefening, deze budgetbespreking. Daarom ben ik extra tevreden dat we niet ondoordacht hebben geschrapt en bespaard, maar integendeel grondig onderzochten hoe we ons beleid nog konden versterken.”

 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.