Een begraafplaats voor iedereen

27 Juni 2019

Een begraafplaats voor iedereen

In Gent hebben we enkel in Zwijnaarde naar Mekka gerichte begraafplaatsen voor moslims. Er zijn 148 plaatsen voor volwassenen en 236 voor kinderen. Gemeenteraadslid Cengiz Cetinkaya bevroeg of er op korte termijn een uitbreiding kan verwacht worden, zowel in het aantal plaatsen, maar ook in het aantal locaties.

“De 3de generatie wil in Gent begraven worden en ook hebben we meer nieuwe Gentenaars die gevlucht zijn voor oorlog en geweld. Zij kunnen niet meer terug naar hun land van herkomst.” - gemeenteraadslid Cengiz Cetinkaya

“Wat ik zeker opmerk is dat de 1ste en 2de generatie vaak terug naar hun thuisland gaan om begraven te worden, maar deze trend verandert opvallend de laatste jaren”, aldus Cengiz. Schepen Van Hecke (CD&V) bevestigt dit ook. Vroeger werden er gemiddeld 7 personen per jaar begraven in de voorziene graven, dit cijfer steeg in 2018 al naar 21. “Logisch,” zegt Cengiz, “De 3de generatie wil in Gent begraven worden en ook hebben we meer nieuwe Gentenaars die gevlucht zijn voor oorlog en geweld. Zij kunnen niet meer terug naar hun land van herkomst.”

Het aantal vrije naar Mekka gerichte plaatsen daalde ondertussen naar 60 plaatsen voor volwassenen en 10 plaatsen voor kinderen. In de loop van 2020 worden er daarom extra foetusveldjes aangelegd in Zwijnaarde. Cengiz is tevreden met de belofte van schepen Van Hecke om samen te zitten met de Vereniging van Gentse Moskeeën om te kijken of er meer capaciteit moet voorzien worden. Hij wijst er echter op dat naast capaciteit, ook geografische spreiding van belang is. “Naar Mekka gerichte graven op verschillende begraafplaatsen in Gent kunnen ervoor zorgen dat mensen niet van overal in Gent naar Zwijnaarde moeten om hun overleden familieleden of kennissen te bezoeken.”