Duurzame waterzooi tijdens Week voor Goed Eten

13 Januari 2022

Duurzame waterzooi tijdens Week voor Goed Eten

Rikolto, het vroegere Vredeseilanden, zet tijdens de Week voor Goed Eten duurzaam voedsel in de kijker met haar campagne 'Goed eten is een recht'. Schepenen Elke Decruynaere, Hafsa El-Bazioui en Tine Heyse namen deel aan de actie.

Waterzooi, hét Gentse gerecht bij uitstek, is dit keer volledig vegetarisch en bestaat uit lokaal geteelde groenten. Vandaag kon je het bestellen bij de sociale restaurants en ook het stadspersoneel en de vrijwilligers van het vaccinatiecentrum konden ervan genieten.

“Campagnes als deze passen hier perfect in en onderlijnen dat goed voor het milieu, de boer én de gezondheid perfect samen kunnen sporen." - Tine Heyse, schepen voor Milieu en Klimaat

Door corona helaas geen gezellige lunch in het stadhuis voor de schepenen, maar Elke, Hafsa en Tine genoten toch elk afzonderlijk van de heerlijke waterzooi. Later deze maand staat de vegetarische waterzooi ook op het menu in de stedelijke scholen en kinderdagverblijven.

Basisregels duurzaam eten

Met de Week Voor Goed Eten wil Rikolto de aandacht vestigen op voedsel dat goed is voor het milieu, het klimaat, de boer en ieders gezondheid. De vegetarische waterzooi is alvast een goed voorbeeld omdat het enkel lokale groenten bevat.

Wie duurzamer wil eten, houdt best ook de volgende basisregels in het achterhoofd: betaal een eerlijke prijs voor voedingswaren, kies voor duurzaam gevangen vis, vermijd voedselverspilling en koop producten uit duurzame landbouw.

Rikolto zet wereldwijd samenwerkingen op om het systeem achter ons eten structureel eerlijker, transparanter en milieuvriendelijker te laten werken.

Samenwerkingen op lange termijn

Denk aan boeren die klimaatvriendelijk produceren, supermarkten die een eerlijke prijs betalen door samenwerkingen op lange termijn, maar ook leerlingen die een gezonde maaltijd krijgen op school.

Schepen voor Milieu en Klimaat Tine Heyse: “Met Gent en Garde zetten we als stad al jaren in op een duurzame voedselstrategie. Campagnes als deze passen hier perfect in en onderlijnen dat goed voor het milieu, de boer én de gezondheid perfect samen kunnen sporen. En dat het bovendien ook heerlijk kan smaken.”

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.