Diversiteit in kinderliteratuur

26 Februari 2021

Diversiteit in kinderliteratuur

In het traject rond dekolonisering kwamen Pippi Langkous en de Gentse openbare bibliotheek De Krook aan bod. Stad Gent is bereid om de collectie kritisch te laten bekijken door een diverse groep gebruikers. Dit kan leiden tot het geven van duiding bij sommige boeken, maar ook tot het aanvullen van de collectie.

Diversiteit in kinderliteratuur

De Gentse openbare bibliotheek de Krook krijgt heel wat bezoekers over de vloer, ook jonge kinderen die hun visie op de wereld, op zichzelf en op de literatuur aan het ontwikkelen zijn. Het is belangrijk dat kinderen zich kunnen herkennen in de boeken die ze lezen. En dus is de Stad ook bereid om actief op zoek te gaan naar een divers en actueel aanbod waarin voor alle Gentse kinderen boeken te vinden zijn waarin ze zich kunnen herkennen in een positieve rol in de verhalen die erin verteld worden. 

Spiegels en ramen

“Het is belangrijk dat kinderen zich kunnen herkennen in de boeken die ze lezen.” – Fourat Ben Chikha, fractieleider

Zoals befaamd kinderliteratuurwetenschapster R.S. Bischop het verwoordt: "Elk kind heeft behoefte aan zowel spiegels als ramen. Spiegels om jezelf in te herkennen, ramen om de wereld van anderen te leren kennen. Veel kinderen zien de wereld alleen via ramen en zij hebben spiegels nodig. Andere kinderen zien alleen spiegels en zij moeten de wereld ook door ramen kunnen leren zien. Kinderen die zichzelf niet op een positieve manier weerspiegeld zien in boeken en andere media, vergeten we de boodschap te geven dat hun verhaal ook de moeite waard is te vertellen."

Duiding is nodig

In het traject rond dekolonisering kwamen Pippi Langkous en de Gentse openbare bibliotheek De Krook aan bod. Stad Gent gaat bekijken bij de aankoop van nieuwe uitgaven of er versies bestaan waar de uitgeverijen zelf al een extra toelichting aan hebben toegevoegd.  Stad Gent is bereid om de collectie kritisch te laten bekijken door een diverse groep gebruikers. Waarschuwingen kunnen sommige jonge lezers helpen om racisme te herkennen, en anderen ondersteunen in hun gevoel dat racistische passages niet oké zijn.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.