Dit is de allereerste steen ... van Henri D'Haese

07 April 2022

Dit is de allereerste steen ... van Henri D'Haese

Vorige week mochten schepen El-Bazioui en schepen Decruynaere, samen met enkele kinderen, de allereerste steen metsen van an de nieuwbouw voor Basisschool Henri D’Haese in Gentbrugge. Het wordt niet alleen een zeer duurzaam gebouw, er wordt ook ingezet op gedeeld gebruik. 

De nieuwbouw krijgt naast zes klaslokalen en enkele administratieve ruimtes ook een refter met opwarmkeuken en een polyvalente zaal met kleedkamers. Het volledige gebouw wordt toegankelijk voor andersvaliden en zal verwarmd en gekoeld worden via een geothermische warmtepomp.

Bodemenergie

Onder de eerste steen liggen wel al heel wat buizen. Het is belangrijk om nu al in te zetten op nieuwe manieren van verwarming om tegen 2050 fossielvrij te zijn. Het is niet alleen een passiefbouw.

"Gent wil in 2050 volledig fossielvrij zijn en dus is het belangrijk om nu al in te zetten op andere manieren van verwarming." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management

Deze vleugel wordt verwarmd en gekoeld door bodemenergie. En daar hebben we dus die buizen voor nodig. De bodem heeft een temperatuur van om en bij 12 graden. Een gesloten kring van fijne buizen gaat hier tot 100 meter diep in de grond.

Het water dat door die buizen loopt neemt de temperatuur aan van de bodem, dus rond de 12 graden. Zo wordt water voor verwarming al wat opgewarmd.

Een warmtepomp brengt het in de winter op de juiste temperatuur voor de vloerverwarming. In de zomer kan je die temperatuur dan gebruiken om het gebouw te verkoelen. 

Fossielvrij in 2050

Bodemenergie is een perfecte bron voor warmtepompen. Er wordt water aangeleverd van een constante temperatuur waardoor de warmtepomp een zeer hoge efficiëntie heeft, hoger dan bijvoorbeeld warmtepompen op lucht. 

"Gent wil in 2050 volledig fossielvrij zijn en dus is het belangrijk om nu al in te zetten op andere manieren van verwarming."

"Deze nieuwbouw is niet alleen een passiefbouw, de vleugel wordt ook deels verwarmd en gekoeld door bodemenergie", Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management.

Verbinding met de buurt

De indrukwekkende polyvalente zaal van 240 vierkante meter komt 6 meter onder de grond. Dankzij een grote glazen vide zal er niettemin toch veel natuurlijk licht binnenvallen. Passanten zullen vanop straat ook in de zaal kunnen kijken.

"Naast de leerlingen zullen ook de buurtbewoners de indrukwekkende, ondergrondse zaal kunnen gebruiken, en niet alleen om te sporten." - Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs.

De polyvalente zaal zal tijdens de schooluren vooral dienstdoen als sporthal. Na de schooluren zullen zowel de zaal als de refter door de buurtbewoners gebruikt kunnen worden.

"Naast de leerlingen zullen ook de buurtbewoners de indrukwekkende, ondergrondse zaal kunnen gebruiken, en niet alleen om te sporten."

"Ook voor bijvoorbeeld buurtfeesten of culturele activiteiten wordt het een geschikte plek", Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs.

Scholen zijn belangrijke gebouwen in onze stad. Ze zijn veel meer dan een hoop stenen. Het is de plek waar aan de toekomst wordt gewerkt, van en door alle leerlingen. Ook het gebouw is nu toekomstbestendig, zowel in energiegebruik als buurtgebruik.  

Avs maakte een mooie reportage:

 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.