District09 wint Fair ICT Awards 2021

02 December 2021

District09 wint Fair ICT Awards 2021

District09, de ICT-partner van Stad Gent, heeft de Fair ICT Award 2021 in de wacht gesleept. ICT staat bekend om een zware ecologische impact. De productie ervan hangt ook samen met mensonwaardige werkomstandigheden. De award, uitgereikt door Fair ICT Flanders en Vlaanderen Circulair, zet bedrijven, hogescholen, universiteiten en lokale besturen in de kijker die de aankoop en het gebruik van hun ICT-materiaal verduurzamen.

District09 (Stad Gent) zet al jaren sterk in op levensduurverlenging van toestellen en circulariteit. De productie van smartphones en laptops heeft echter niet alleen een grote impact op milieu en klimaat, ook op vlak van arbeidsomstandigheden kan het veel beter.

"Naast onze focus op voeding en textiel wordt nu ook eerlijke ICT een topprioriteit", zegt schepen Heyse.

“Door in te zetten op circulariteit en de levensduur, proberen we de e-waste berg te verkleinen en het ontginnen van nieuwe grondstoffen te beperken." - Tine Heyse, Gentse schepen van Klimaat en Internationale Solidariteit

Circulair en eerlijk

Om dit engagement kracht bij te zetten ondertekende Stad Gent in 2020 een engagementsverklaring met Fair ICT Flanders en werden ze in april 2021 samen met Universiteit Gent lid van Electronics Watch.

Dat is een internationale organisatie die de dialoog aangaat met leveranciers en onderzoek en monitoring doet naar en van de werkomstandigheden in de ICT-keten.

Arbeidsomstandigheden

“Door in te zetten op circulariteit en de levensduur van ICT-hardware, proberen we de e-waste berg te verkleinen en het ontginnen van nieuwe grondstoffen te beperken."

"Tegelijkertijd zetten we ook in op het verkleinen van onze impact op de (slechte) arbeidsomstandigheden in het Globale Zuiden", aldus Tine Heyse, Gentse schepen van Klimaat en Internationale Solidariteit.

Samen pionieren

Deze award is een beloning voor het pionierswerk van de Stad Gent. Een samenwerking tussen District09 met schepen Sofie Bracke en Team Internationale Solidariteit met schepen Heyse. Tegelijkertijd beseffen we dat er nog een lange weg te gaan is.

De Fair ICT Awards zijn een initiatief van Fair ICT Flanders (een project van CATAPA vzw, Bond Beter Leefmilieu, Ondernemers voor Ondernemers) en Vlaanderen Circulair.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.