Discriminatie op de huurmarkt moet stoppen

25 Mei 2023

Discriminatie op de huurmarkt moet stoppen

“Dat makelaars die vroeger al getest werden nu opnieuw discrimineren is verontrustend en een wake-upcall dat we bijkomend moeten investeren in bestrijden van de discriminatie” stelt Anita.

Discriminatie op de huur- en arbeidsmarkt kunnen we niet, nooit dulden! Meten is weten. Daarom zette onze Stad een vijftal jaren terug in op praktijktesten op de huurmarkt en werden deze testen onlangs opnieuw uitgevoerd. Onder supervisie van professor Verhaeghe van de VUB voerde LEVL vzw 2.663 testen op de private huurmarkt uit.

👉 Nu de resultaten bekend zijn, wou raadslid Anita De Winter weten welke extra middelen er zijn om zij die discrimineren in een burgerrechtelijke procedure te vatten.

 

Wake-upcall

Voor Anita is er nood aan bijkomende actie, om potentiële verhuurders die discrimineren duidelijk te maken dat dit niet langer kan. Rolstoelgebruikers en mensen met migratieachtergrond zijn immers nog te vaak slachtoffer van ongelijke behandeling door professionele en particuliere verhuurders. Wat opvalt is dat – wat professionele makelaars betreft - eerder een beperkt aantal spelers het merendeel van de discriminatie veroorzaken. Maar een deel van hen werd ook eerder al getest en hervalt dus in hetzelfde euvel.

“Dat makelaars die vroeger al getest werden nu opnieuw discrimineren is verontrustend en een wake-upcall dat we bijkomend moeten investeren in bestrijden van de discriminatie” stelt Anita.

 

Burgerrechtelijke procedure

Daarom ondervroeg ze schepen De Bruycker over hoe zij kijkt naar de suggestie van de professor om in pertinente dossiers van zware discriminatie in te zetten op een burgerrechtelijke procedure. LEVL vzw beschikt als enige over de onderzoeksgegevens, en zij bepalen welke juridische stappen ze verder willen zetten. De eerste twee aanbevelingen van het rapport, namelijk ‘zware’ dossiers indienen bij Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars (BIV) en bij het pas opgerichte Vlaams Mensenrechteninstituut (VMRI) zal de vzw allicht wel ter harte nemen.

Over de derde optie, een burgerrechtelijke procedure opstarten, gaf de voorzitter van de vzw reeds te kennen dat zij daarvoor de nodige middelen en tijd ontberen. Maar bij pertinente vaststelling van discriminatie kan het pas opgerichte VMRI ook zelf een procedure opstarten bij de rechtbank, zoals zijn voorganger Unia vroeger ook deed.

Blijven opvolgen

Anita is het eens dat we deze gang van zaken eerst moeten afwachten, en opvolgen of het VMRI zijn verantwoordelijkheid zal opnemen indien nodig.

'Maar hoe dan ook moeten we voorkomen dat zij die discrimineren hiermee wegkomen. Uit de resultaten blijkt immers dat we een duidelijke halt moeten toeroepen aan die makelaars die nog steeds niet begrepen hebben dat huurders discrimineren op hun afkomst of hun beperking niet kan.'

Daarom zal Anita dit dossier in de raad ook blijven opvolgen.

 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.