Dekoloniseren kan je leren

01 Oktober 2020

Dekoloniseren kan je leren

Hoe dekoloniseren we Stad Gent? Schepen Tine Heyse: “Die vraag ligt in de schoot van een diverse groep Gentenaars die onlangs opnieuw samen kwamen om een resem aanbevelingen voor de Stad voor te bereiden.” 

Op 22 september vond de derde bijeenkomst plaats rond dekoloniseren, een traject dat in november vorig jaar van start ging. Een hele uitdaging om die avond coronaproof te organiseren! Mondmaskers, afstand, handgel ... maar ook heel veel enthousiasme en engagement. Ongeveer vijftig vrijwilligers staken een laatste keer de hoofden bij elkaar om te bespreken welke veranderingen ze in Gent willen zien.

Impact Black Lives Matter

Uit alle suggesties volgt een rapport met aanbevelingen dat in november aan het college van burgemeester en schepenen van Gent wordt voorgelegd. Die aanbevelingen gaan onder meer over educatie, antiracisme, publieke ruimte, onderwijs, internationaal beleid en vertegenwoordiging.

"Ik ben ook fier op het feit dat dit geen eendagsvlieg is en dat we er in Gent voor gekozen hebben om hier structureel rond te werken." - Tine Heyse, schepen van Noord-Zuid

Schepen Heyse: “Ik ben benieuwd naar de aanbevelingen. Hoe dan ook ben ik al erg fier op de weg die we hebben afgelegd. Dit traject stond niet in steen gebeiteld en zowel corona als de Black Lives Matter-protesten hadden een impact op het verloop. Ik ben ook fier op het feit dat dit geen eendagsvlieg is en dat we er in Gent voor gekozen hebben om hier structureel rond te werken. Met het rapport komt het einde in zicht van dit participatieve traject, maar het rapport betekent ook het startpunt van vele stappen die we als Stad kunnen en moeten zetten.”

Wil je weten waarover dit allemaal gaat? Check zeker www.stad.gent/dekoloniseren