21 jun 2018

Deelfietsen in Gent

In heel wat steden zijn sinds kort bedrijfjes actief die deelfietsen zonder vaste standplaats ter beschikking stellen aan hun abonnees. In Gent misschien binnenkort ook, maar met een aantal voorwaarden. Sara Matthieu vroeg of en wanneer de fietsen er komen.

Sara Matthieu: “ Free floating deelfietsen kunnen onze fietsstad een extra boost geven. Tegelijk moeten we zorgen dat ze niet hinderlijk worden geparkeerd of de stad overspoelen zoals elders al gebeurde. En we moeten zorgen dat de systemen kwaliteit bieden voor de gebruiker.”

In Gent zijn momenteel al een aantal deelfietssystemen actief: Trapido, Blue Bike en de fietsen van de Fietsambassade. Deelfietsen zonder vaste standplaats, de zogeheten ‘free floating’-fietsen, kunnen daar een mooie aanvulling op vormen op voorwaarde dat er duidelijke regels voor worden uitgewerkt. De Stad werkte er samen met Fietsberaad een kader voor uit. De voorwaarden om de fietsen toe te laten worden momenteel verfijnd, maar bestaan minstens uit: voldoende kwaliteit (goede versnellingen, verlichting, remmen), comfort en gebruiksgemak en een onderhoudsplan met link naar de sociale economie. Binnen dit kader komt in september een oproep, de Stad zal er dan een tweetal weerhouden.