De Zuiderpoort fietsbrug komt er aan!

21 Februari 2019

De Zuiderpoort fietsbrug komt er aan!

Deze nieuwe fiets- en voetgangersbrug over de Schelde zorgt voor een aangenamere en veiligere route voor honderden fietsers. Sara Matthieu vroeg Filip Watteeuw naar de timing van de bouw en hoe de routes naar de brug veiliger kunnen.

De fietsbrug tussen de Zuiderpoort en de Stropkaai zorgt voor de oplossing van een missing link op een belangrijke fietsroute naar het Sint Pieters station voor de bewoners van Gentbrugge en Ledeberg. Maar ook voor een veilige fietsroute voor Buffalo fans naar de Ghelamco arena. De stad zal deze brug kunnen realiseren met de steun van Europa en Vlaanderen, maar kan ook rekenen op middelen van de bouwheer van de Zuiderpoort. We kunnen in mei aan de bouw beginnen, een jaar later in 2020 volgt dan de feestelijke opening.  De Stropkaai wordt een fietsstraat, zodat de routes van en naar de brug veiliger worden voor fietsers.

Oorlogsheldin

De brug wordt genoemd naar Louisa d’Havé, een Gentse oorlogsheldin die in de eerste Wereldoorlog belangrijke militaire info van de Duitsers ontfutselde en er zo onder meer voor zorgde dat het Belgische leger gasmaskers kon produceren die de Belgische soldaten beschermden tegen de Duitse gasaanvallen.

201901_Deur_aan_deur-4267_kopie.jpg

(Foto: Stijn Noppen)