De zomer komt eraan en we zijn er klaar voor

08 Juli 2021

De zomer komt eraan en we zijn er klaar voor

Covid, wekenlange plensbuien en ‘te koud voor de tijd van het jaar’. Er leek wel een plan nodig om de zon uit haar kot te lokken. En dat plan is er ook. Met een zomerplan brengen we de stad terug tot leven na een lange en diepe winterslaap.

Binnenactiviteiten zijn nog altijd beperkt en de Gentse Feesten gaan andermaal niet door, maar op pleinen doen we wat kan binnen de richtlijnen. We zorgen voor een goede spreiding van activiteiten en zorgen ervoor dat zowel kleinere als grotere evenementen een plek vinden. Vooral met voldoende aandacht voor een evenwichtige verdeling zodat ook de buurtbewoners van een fantastische zomer kunnen genieten. En we houden ook rekening met wie geen boodschap heeft aan evenementen: er blijft altijd voldoende ruimte over rond het evenement.

"Door parkeerplaatsen in te nemen, konden we de terrassen vergroten en behouden we tegelijk een vlotte doorgang voor voetgangers en fietsers."

Pop-up kwalitatieve publieke ruimte

Meer terrassen, meer banken en meer openbare toiletten. When do we want ‘em? Now! De publieke ruimte is van iedereen. We richten haar daarom zo optimaal mogelijk in. Door parkeerplaatsen in te nemen, konden we de terrassen vergroten en behouden we tegelijk een vlotte doorgang voor voetgangers en fietsers. Geen zin in een terras, maar toch even toe aan een rustmomentje? Neem dan plaats op een van de extra bijgeplaatste banken of stoelen op pleinen en in parken.

De zomer als hefboom voor duurzaamheid

Nu we weer wat meer buiten zijn, is het je misschien al opgevallen: de grote en kleine plekken die in het voorbije jaar werden onthard om plaats te maken voor groen en meer doorsijpelen van regenwater. Die bieden nu niet alleen meer mogelijkheden aan planten en dieren, maar geven ook rust én koelte. En dat komt goed van pas, zeker in de stad waar het altijd een paar graden warmer is dan in het buitengebied.

Zeer recent werd langs de Oude Dokken zo een nieuw stukje groen in gebruik genomen. Je kan er niet alleen genieten van een picknick in het gras terwijl de kinderen ravotten op de speeltuin, maar je kan er ook genieten van een schitterend zicht over de stad. Een ideaal nieuw zomerplekje dus!

Dit artikel verscheen in de Groenkrant van juli 2021. Wil je zelf ook de Groenkrant 4 keer per jaar thuis ontvangen? Schrijf je dan hier in.