De Paardenkoetsen

09 Mei 2019

De Paardenkoetsen

Er komen steeds meer toeristen naar Gent. We verwelkomen ze met open armen, maar we moeten het evenwicht bewaren met de leefbaarheid van onze stad. Dat betekent keuzes maken over welk soort toerisme we aanbieden. We willen dat toeristen naar Gent komen voor wat ons uniek maak. Paardenkoetsen vinden we niet meer van deze tijd.

Volgende redenen zijn van belang voor deze beslissing:

  1. Er komen steeds meer toeristen naar Gent. We verwelkomen ze met open armen. Maar we moeten het evenwicht bewaren met de leefbaarheid van onze stad. Dat betekent keuzes maken over welk soort toerisme we aanbieden, bv. de vakantiewoningenstop en dus ook het stopzetten van de ritten met paardenkoetsen. 
  2. We willen dat toeristen naar Gent komen voor wat ons uniek maakt, zoals bv. de Van Eyck tentoonstelling, onze veggie-scene, de fietsvriendelijkheid… Paardenkoetsen zien we niet in dat rijtje. We vinden dat niet meer van deze tijd.
  3. Ook dierenwelzijn is belangrijk. Zeker tijdens de warme dagen is het voor de paarden hard werken. Er zijn genoeg alternatieven om de stad te beleven.

De ondernemer in kwestie kreeg nog een toelating voor 2019. We gaven meteen duidelijkheid voor 2020, en voorzien dus een toeristisch seizoen als overgangsperiode. 

Ook belangrijk om mee te geven: we hopen dit najaar te kunnen starten met een stadsbreed debat over de toekomst van toerisme in Gent. Want we voelen dat het thema leeft bij veel Gentenaars.

De Standaard publiceerde op 7 mei een goed artikel dat de internationale beweging richting ‘slim toerisme’ kadert. Leestip!