De Laatste van Zeneb

22 December 2021

De Laatste van Zeneb

Dinsdag 21 december leidde Zeneb Bensafia haar laatste gemeenteraad als voorzitter in goede banen. Huidig ondervoorzitter Christophe Peeters neemt de fakkel over zoals afgesproken begin deze legislatuur. Zeneb wordt ondervoorzitter. 

Het waren 3 bijzondere jaren. Als eerste voorzitter die niet de burgemeester is, had Zeneb heel wat nieuwe paden te effenen. Door de coronapandemie heeft ze bovendien een groot deel van haar periode online en hybride-raden voorgezeten. Haar werk en dat van de Gentse stadsdiensten om dit mogelijk te maken, diende als voorbeeld voor vele steden en gemeenten in Vlaanderen.

"Bij mijn laatste gemeenteraad als voorzitter wil ik niet alleen iedereen bedanken om in bijzonder moeilijke omstandigheden te blijven functioneren, ik wil iedereen ook feliciteren want we hebben echt goed werk geleverd." - Zeneb Bensafia, voorzitter gemeenteraad

Al die corona-gerelateerde werkzaamheden doen bijna vergeten dat ze een inspirerende nota door de raad liet goedkeuren over hoe het stadhuis dichter bij de Gentenaar te brengen. Terecht werden er op haar laatste raad als voorzitter - ook online - warme woorden van dank vanuit meerderheid en oppositie gedeeld.

We delen hier graag de woorden waarmee Zeneb deze raad afsloot:

"Het is niet mijn gewoonte te vloeken, maar ik heb het toch wel heel af en toe gedaan de voorbije dagen. Mijn laatste gemeenteraad als voorzitter en ik kan verdorie niet naar een zaal vol raadsleden kijken."

Hybride en digitaal vergaderen

"En het steekt, en ik weet dat het bij jullie allemaal ook steekt. De één zit aan de keukentafel – of eettafel en de ander zit aan zijn bureau of is het omgekeerd.  We zijn ondertussen goed getraind in het hybride en digitale vergaderen, maar een bevlogen punt maken wanneer in de kamer naast jou je kinderen liggen te slapen is geen sinecure. Hoe kan je iemand feliciteren als je geen oogcontact kan maken? Hoe kan je correct stemmen als je kat over je klavier loopt?"

"En toch hebben we ook dit jaar weer goed gewerkt. Dankzij de Dienst Bestuursondersteuning, District 09 en jullie allemaal hebben we onze gemeenteraad in ere gehouden. Sterker nog, ik herhaal wat ik ook op onze eerste gemeenteraad van dit jaar heb gezegd: onze digitale raad geldt in Vlaanderen als een voorbeeld."

"Ik heb toen ook gezegd dat tussenkomsten niet te lang mochten duren, dus ik ga mij daar ook vandaag aan houden."

Iedereen bedanken

"Bij mijn laatste gemeenteraad als voorzitter wil ik niet alleen iedereen bedanken om in bijzonder moeilijke omstandigheden te blijven functioneren, ik wil iedereen ook feliciteren. Want we hebben meer gedaan dan functioneren, we hebben echt goed werk geleverd."

"We hebben de voorbije jaren veel besproken én knopen doorgehakt, in consensus of in grote verdeeldheid er werd heftig geïnterpelleerd en nogmaals, dat allemaal in zeer lastige omstandigheden en meestal met voldoende wederzijds respect."

Besluitvorming dichter bij de Gentenaar

"Wat de organisatie van de gemeenteraad betreft ben ik niet alleen trots op hoe we ons aanpasten aan corona, we mogen ook fier zijn op de goedgekeurde nota Politieke besluitvorming dichter bij de Gentenaar. We hebben daar belangrijke zaken in de steigers gezet. Ik heb wel spijt dat ik door de pandemie niet meer concretisaties van deze nota als voorzitter heb kunnen meemaken, maar ik heb er alle vertrouwen in daar verder werk van te kunnen maken samen met mijn opvolger, Christophe Peeters."

"Ik wil eindigen door heel hard merci te zeggen aan jullie allemaal die hebben bijgedragen aan de goede werking van de gemeenteraad en in het bijzonder ook aan Christophe, Karel en alle medewerkers van onze stad die mij van dicht of van ver hebben bijgestaan in mijn voorzitterschap."

"Ik wens jullie alvast een fijne kerst, mooie eindejaarsfeesten met jullie dierbaren en een gelukkig nieuwjaar."

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze e-mail nieuwsbrief.