De Felix in Gentbrugge laat langer op zich wachten

14 December 2023

De Felix in Gentbrugge laat langer op zich wachten

De Felix wordt een echte ontmoetingsplaats. Een echte plek voor de buurt. 

In het hart van Gentbrugge staat De Felix. Het voormalig dienstencentrum, ontworpen door en genoemd naar de befaamde architect Paul Felix is in volle transformatie. Maar de architect en aannemer werden met verstomming geslagen toen ze ‘iets’ uit het verleden ontdekten ...   

De verbouwing van het voormalig dienstencentrum loopt vertraging op. De plannen en werken om het gebouw deze zomer klaar te hebben, zijn verstoord door een verrassing met grote gevolgen. 

Multifunctioneel stadsgebouw in aantocht

Even terug naar die plannen. We realiseren met De Felix een stadsgebouw 2.0 waar gedeeld ruimtegebruik centraal staat. Het wordt de nieuwe thuis van de Academie voor Muziek, Woord en Dans De Kunstbrug, het Secundair Kunstinstituut Gent, de Freinetschool ‘t Groen Drieske en er komen publieke werkplekken.

Ook de loketten van Dienst Burgerzaken, de wijkbibliotheek met leescafé en het politiecommissariaat Gentbrugge zullen er gehuisvest worden. 

Buurtbewoners en buurtorganisaties kunnen er de gedeelde ruimtes gebruiken voor hun activiteiten. 

Je leest het, De Felix wordt een echte ontmoetingsplaats, waar leerlingen, ouders, boekenwurmen, bezoekers, en buurtpartners samen kunnen komen. Een echte plek voor de buurt. 

Een ontdekking 

Ons geduld wordt nog even op de proef gesteld, want de uitvoering van de bouwwerken blijkt niet altijd even zorgvuldig uitgevoerd in het verleden. Bij de gedeeltelijke afbraak bleek dat het gebouw lang geleden niet uitgevoerd was zoals het op plan stond.

Ook wie geen expert is, kan zien dat dit geen aangename ontdekking was. Het is niet goed voor de stabiliteit als palen naast de fundering staan of er vroeger grote sleuven werden gemaakt in de dragende betonstructuren. 

Elders waren kokers die leeg moesten zijn doorstoken met staalstructuren waardoor ze niet konden gebruikt worden als kabel-kanalen. Opnieuw naar de reken- en tekentafel dan maar!  

Op naar 2025

Er werd een unieke staalstructuur ontworpen en uitgevoerd om dit structureel sterk te maken. Naast deze oplossing is er natuurlijk ook de vertraging. Tot op vandaag werden ongeveer 40% van de werken uitgevoerd. De verwachting is om het gebouw in 2025 in gebruik te kunnen nemen. 

Wat met alle gebruikers?  

De lagere afdeling van basisschool 't Groen Drieske zal verhuizen naar de Felix. De verhuis laat een groei van het aantal leerlingen toe en de school schreef daarom de afgelopen jaren al extra leerlingen in.

Alle leerlingen die er nu al zijn, behouden natuurlijk hun plaats.

Alle leerlingen die er nu al zijn, behouden natuurlijk hun plaats. Er worden op het huidige terrein voldoende klascontainers voorzien voor hen

Het is helaas niet haalbaar om ook voor de kleutertjes nu al de geplande capaciteitsuitbreiding te realiseren. Dat wordt met één schooljaar uitgesteld. 

De tijdelijke huisvestiging van Academie De Kunstbrug in de Langestraat wordt verlengd. De Dienst Burgerzaken blijft gehuisvest in de Zwarte Doos. 

De dienstverlening van de Politie blijft ook op de huidige locatie in het Dienstencentrum Ledeberg. Net zoals de Bibliotheek ook nog wat langer blijft zitten in de Sint-Simonstraat. 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.