De Bostorie! Een buitenklas in Drongen

02 Mei 2019

De Bostorie! Een buitenklas in Drongen

Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs en Jeugd, mocht op 24 april in Drongen buitenklas de Bostorie inwijden. De datum voor het openingsfeest was niet toevallig gekozen, want de opening viel samen met de buitenspeeldag en met de buitenlesdag op 25 april.    

Onze schepen nam deel aan de officiële opening en zag dat het goed was! Leerlingen van de basisscholen Klaverdries, Mijlpaal en Vuurtoren uit Drongen kunnen voortaan rekenen, lezen en zoveel meer in het nabij gelegen bos dat aan de pastorie grenst.

Lesgeven in een buitenklas vraagt een andere manier van werken dan in een klaslokaal. De handboeken blijven meestal in de klas en alternatief studiemateriaal kan worden ingezet. Via een online platform delen de leerkrachten ideeën over hun aanpak rond bijvoorbeeld de inzet van didactische methodes of over hoe je de aandacht van de leerlingen erbij houdt als er bijvoorbeeld een mier over hun been kruipt.

De reacties van de leerkrachten zijn lovend! Ze geven mee dat een buitenklas nieuwe dynamieken naar boven brengt. Kinderen die op de achtergrond blijven, durven al eens naar voren te stappen. Minder gemotiveerden bloeien open. En de leerstof? Daar vrezen ze niet voor, want die blijft hangen. 

De klas is er gekomen door enthousiaste ouders die hun schoolbesturen enthousiast hadden gemaakt voor dit initiatief en er van Stad Gent, via het burgerbudget, middelen voor kregen. Deze financiële steun werd omgezet in o.a. een spreekberg, een reuzentafel, kruintuurders (ligbanken om naar de bomen te kijken), een gesprekskring, een afdakje met een schoolbord en vooral veel ruimte voor verbeelding.