De Beestige Zomer van 2021

09 September 2021

De Beestige Zomer van 2021

Ondanks de afwezige zon, was zomer 2021 voor veel kinderen en jongeren een bijzonder warme zomer! De Gentse jeugd kon terecht op één van de 20 speelpleinwerkingen, jeugdbewegingskampen, Beestige Zomer-activiteiten, in het jeugdwelzijnswerk, de kinderopvang of in het jeugdhuis.

Het is weer voorbij, die mooie zomer. Maar dankzij de inspanningen van veel jongeren en begeleiders was het opnieuw een vakantie om nooit te vergeten.

Elke speelpleinwerking of jeugdbeweging staat of valt met een hecht team van enthousiaste jongeren, een goede sfeer en een magische interactie tussen kinderen en jeugdwerkers. En dat was ook dit jaar niet gemakkelijk met de afstands- en andere coronaregels, het werken in bubbels en extra poetsbeurten na elke speelpleindag. Maar het is hen gelukt en het was fantastisch.  

"Petje af voor die inzet, steeds opnieuw, van alle monitoren, leiding of begeleiders die de kinderen en jongeren in Gent een toffe tijd bezorgden." - Schepen van Jeugd, Elke Decruynaere

Helden op een bezemsteel

Schepen van Jeugd Elke Decruynaere: "Petje af voor die inzet, steeds opnieuw, van alle monitoren, leiding of begeleiders die de kinderen en jongeren in Gent een toffe tijd bezorgden. Voor het vele werk achter de schermen, de tijd die animatoren en kinderbegeleiders erin steken nog voor het eerste kind het speelplein of de opvang komt binnenrennen. Voor de fantasie waarmee een (bege)leider met een eenvoudige bezemsteel de allerkleinsten meeneemt in een wonderlijk verhaal over de boze heks. Helden!"

Noodbussen voor evacuatie

Voor de jeugdbewegingen organiseerde Stad Gent 110 ritten om het kampmateriaal van en naar de kampplaats te brengen. Niet minder dan 2.265 sjorbalken werden deze zomer vervoerd. Bovendien was het noodweer spelbreker voor enkele jeugdbewegingskampen.

Stad Gent schakelde noodbussen in om kinderen van ondergelopen kampen te evacueren.  Voor jeugdbewegingen die ervoor kozen om hun kamp elders door te laten gaan werd, vaak in samenwerking met de beroepskracht van de jeugdbewegingskoepels of ouders, alternatieve locaties gezocht.

Meewerken in boerderij

Zo'n 65 burgers en organisaties gingen in op de oproep "Beestige Zomer" om extra zomeraanbod te creëren in Gent. De jury keurde 52 voorstellen goed, die samen een ondersteuning kregen van 75.000 euro. Van zomeropvang voor jonge kinderen, over culturele activiteiten, sport, jeugdwerk tot activiteiten rond ondernemerschap bij jongeren.

Zo konden jongeren met een beperking kennis maken met kinderboerderij De Campagne. Ze mochten de dieren voederen, meewerken in de moestuin en de gekweekte groenten bereiden.

Ook in de zomerwerking van de stedelijke Dienst Kinderopvang konden de hele zomer kinderen van 2,5 tot 12 jaar genieten van een heerlijke tijd. Tussen de buien door buitenspelen, bij een streepje zon waterschilderen, samen lezen, knutselen … Niets was voor de kinderbegeleiders te veel om er een pretzomer van te maken!

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.