De 20 van 24 geven EYC2024 vorm

01 Juni 2023

De 20 van 24 geven EYC2024 vorm

"Jongeren maken mee de stad." - Hafsa El Bazioui, schepen van Jeugd

Gent wordt in 2024 Europese Jongerenhoofstad.  Jongeren zijn zelf aan zet om dit mee vorm te geven. Deze week werden ‘de 20 van 24’ voorgesteld. De groep jongeren die aan het stuur zitten en de lijnen uitzetten voor EYC2024. Er is nog plaats voor 10 jongeren. Heb je als jongere trouwens een idee voor een project, dan kan je ook (financiële) ondersteuning krijgen.  

Schepen van Jeugd Hafsa El-Bazioui ging naar de voorstelling van de jongeren in Broei. 

Diversiteit

De '20 van 24' is de stuurgroep die mee de lijnen uitzet voor het themajaar 2024 waarin Gent Europese Jongerenhoofdstad wordt. Tien leden zijn nu al bekend na onder meer een oproep via sociale media.

"Jongeren maken mee de stad. Die ambitie staat voor mij centraal tijdens Europese Jongerenhoofdstad." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Jeugd

De profielen zijn divers, zo is de jongste 19 en de oudste 29 jaar. Enkelen hebben ervaring in het jeugdwerk of de jeugdbeweging, anderen in de cultuursector en er zijn ook studenten bij.

"Jongeren maken mee de stad. Die ambitie staat voor mij centraal tijdens Europese Jongerenhoofdstad. Daarom zetten we jongeren aan het stuur om dat jaar verder uit te werken", zegt Hafsa El-Bazioui, schepen van Jeugd.

Smakelijk!

Na de voostelling van de jongeren ging de schepen met hen aan een gedekte tafel zitten. Bij Broei loopt momenteel een tentoonstelling over voedseloverschotten van jongerencollectief APIA en zij maakten ook een maaltijd met voedseloverschotten.

Eten is een goed begin: het ene beetje brengt het ander in Tijdens een heerlijke spaghetti werden heel wat ideeën uitgewisseld over wat de stad nog meer kan doen om haar jonge generatie te ondersteunen.

Steun voor projecten

De Stad geeft jongeren dan ook de kans om hun ideeën te laten horen.

We doen een open oproep naar creatieve jongeren tussen 15 en 30 jaar en organisaties met een idee of project binnen het themajaar.

Dat kan gaan van workshops en evenementen tot een debat, kortfilm of podcast, zolang het project maar aansluit bij de centrale waarden van het programma: participatie, co-creatie, inclusiviteit en duurzaamheid.  Een project kan tot 10.000 euro financiële ondersteuning krijgen na een beoordeling door de stuurgroep.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.