Dampoortwijk wordt veiliger voor fietsers en voetgangers

01 December 2022

Dampoortwijk wordt veiliger voor fietsers en voetgangers

Vorige week waren er maar liefst drie aanrijdingen op de Antwerpsesteenweg in de Dampoortwijk. Gentse bewoners en ouders van schoolkinderen trekken terecht aan de alarmbel over verkeersveiligheid in de buurt. Groen wil al langer een zone 30 in de Antwerpesesteenweg. Raadslid Sara Matthieu vroeg in de gemeenteraad welke stappen schepen voor Mobiliteit Filip Watteeuw zet om de veiligheid te verbeteren. En schepen Watteeuw ging met de minister praten. Met resultaat, want na overleg met minister Peeters mag je binnenkort nog maar 30 kilometer per uur in de Antwerpsesteenweg. 

Voor Groen Gent is veiligheid van voetgangers en fietsers een absolute prioriteit. Schepen Watteeuw onderhandelt al een poos voor de invoering van de zone 30 op de Antwerpsesteenweg met wegbeheerder AWV, maar wacht niet af.

Wat de Stad zelf kan doen, wordt aangepakt. Zo werd het kruispunt Hogeweg-Grondwetlaan in de nabije omgeving alvast veiliger gemaakt.

Spoedoverleg met minister

Sara vroeg in de gemeenteraad welke maatregelen de stad nog neemt om de veiligheid zo snel mogelijk te verhogen. Schepen voor Mobiliteit Filip Watteeuw regelde een spoedoverleg met bevoegd minister voor Mobiliteit Peeters en met de ouders en buurtbewoners.

"De minister heeft onze noodkreet begrepen. Door het verlagen van de snelheid zullen bestuurders makkelijker rekening houden met fietsers en voetgangers." - Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit

Filip: "De minister heeft onze noodkreet begrepen. Door het verlagen van de snelheid zullen bestuurders makkelijker rekening houden met fietsers en voetgangers en trager rijden verlaagt de kans op ongevallen drastisch."

"Er zijn veel scholen en handelszaken in de buurt, en dus veel fietsers en mensen die de straat binnenkort veiliger kunnen oversteken."

Voor Filip moet veiligheid altijd voorop staan: " In een dichtbebouwde buurt met verschillende scholen is dit de enige juiste beslissing."

Overleg buurtbewoners erg belangrijk

"Ik ben blij dat een deel van de Antwerpsesteenweg in de toekomst een lokale weg wordt, zo kunnen we als stad zelf over de veiligheid van fietsers, voetgangers én bestuurders waken."

"Alle maatregelen worden genomen in overleg met de buurt, zij kennen de zwakke plekken het beste." - Sara Matthieu, gemeenteraadslid Groen

Voor Sara is overleg met de buurtbewoners erg belangrijk: "Ik ben blij dat de suggestie om de tijdelijke eenrichtingsstraten en paaltjes te behouden tot minstens na de werken aan Dampoort van kracht blijft."

"Daarna wordt opnieuw bekeken welke ingrepen behouden blijven voor de verkeersveiligheid. Alle maatregelen worden genomen in overleg met de buurt, zij kennen de zwakke plekken het beste."

Ondertussen blijft Stad Gent samen met de buurtbewoners inzetten op veiligheid voor alle weggebruikers via het toekomstige wijkmobiliteitsplan.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? 
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Op de hoogte blijven van het nieuws van en over Filip? 
Schrijf je dan in op de persoonlijke nieuwsbrief van Filip.