Gent telt daklozen
30 Oktober 2020
Een 40-tal organisaties hielp op vrijdag 30 oktober 2020 mee om alle dak- en thuislozen in Gent te tellen. Het is de eerste keer dat er een volledig overzicht zal zijn. Met de resultaten van het onderzoek kunnen de Stad en het OCMW Gent hun beleid nog beter afstemmen op de noden.
Iedereen telt mee
Het onderzoek, geleid door de KULeuven en de Université de Liège in opdracht van de Koning Boudewijnstichting, gebeurt via een grootschalige ‘point-in-time-telling’. Een 40-tal diensten en organisaties telt alle daklozen die op één moment in Gent verblijven. Alle organisaties die meewerken volgden een opleiding met duidelijke richtlijnen over hoe en wie te tellen. Uit een eerdere, gelijkaardige telling begin dit jaar in Leuven, blijkt dat de aantallen hoger liggen dan verwacht.
Structurele woonoplossingen
Met dit project zetten de Stad en het OCMW weer een stap vooruit in de aanpak van dakloosheid, nadat schepen Tine Heyse vorig jaar Gent al tot trekker van het Europese ROOF-project maakte. Samen met 10 andere Europese steden wil Gent in dit project de transitie maken van het beheersen van dakloosheid naar het bedenken van structurele woonoplossingen.
"Het verzamelen van correcte gegevens over dakloosheid in onze stad is een basisvereiste om er beleidsmatig een juist antwoord op te kunnen bieden." - Evita Willaert, gemeenteraadslid
Gemeenteraadslid Evita Willaert: “Hiermee sluiten we naadloos aan bij eerdere engagementen. Het verzamelen van correcte gegevens over dakloosheid in onze stad is een basisvereiste om er beleidsmatig een juist antwoord op te kunnen bieden. En zeg nu zelf, daar ijveren we samen toch al jaren voor, een dak boven het hoofd van iedere Gentse dakloze…”
Het is de eerste keer dat de Stad en het OCMW een volledig overzicht zullen krijgen van het aantal dak- en thuislozen in Gent. De Stad begeleidt jaarlijks een 500-tal langdurig daklozen en er zijn jaarlijks 1.400 unieke gebruikers van de nachtopvang, maar de verwachting is dat het werkelijke aantal een stuk hoger ligt aangezien bepaalde groepen niet in die cijfers terechtkomen.
De vele gezichten van dakloosheid
De telling onderzoekt verschillende vormen van dak- en thuisloosheid. Niet enkel wie op straat slaapt, wordt meegeteld, maar bijvoorbeeld ook wie in een opvangcentrum verblijft, in een auto of garage slaapt, noodgedwongen bij vrienden of familie logeert (de zogenaamde ‘sofaslapers’) of dreigt zijn of haar woning te verliezen. Ook de diversiteit van dakloosheid wordt dus in kaart gebracht. De telling gebeurt anoniem, zodat de privacy niet in het gedrang komt.
"Om woonoplossingen te kunnen bieden voor daklozen, is een beter zicht op de doelgroep noodzakelijk." - Tine Heyse, schepen van Wonen
"De telling onderzoekt verschillende vormen van dak- en thuisloosheid en past binnen het Europees project ROOF, waarmee we een einde proberen te stellen aan structurele dakloosheid. Om woonoplossingen te kunnen bieden voor daklozen, is een beter zicht op de doelgroep noodzakelijk", aldus Tine Heyse, schepen van Wonen.
De resultaten worden verwacht in maart 2021.