Dag van de leraar 'Wat gij in mij zag'

06 Oktober 2022

Dag van de leraar 'Wat gij in mij zag'

Op woensdag 5 oktober zetten we wie in onderwijs werkt, extra in de kijker. Op de dag van de leraar is het meer dan op andere dagen het moment om deze mensen te vertellen hoe hard we hen en hun werk waarderen. Samen met Onderwijscentrum Gent doen we dat dit jaar met een lied speciaal dat speciaal voor hen werd geschreven. 

We vroegen aan Frits 'Froze' Tavernier om een tekst te schrijven. Het resultaat kreeg de titel 'Wat gij in mij zag'. De tekst verwoordt wat leerkrachten voor kinderen kunnen betekenen. "Dit lied is voor de leraar/voor de lerares die in mij geloofde/toen ik zelf nog niet kon zien wat gij in mij zag/zoveel jaren later, het wordt tijd dat ik u bedank."

"Leraren maken inderdaad het verschil. Dat gaat niet enkel over het dierenrijk, planeten, rekentafels of vervoegingen. Ze geven kinderen en jongeren ook zelfvertrouwen, helpen hen om in zichzelf te geloven." - schepen van Onderwijs Evita Willaert.

"Leraren maken inderdaad het verschil. Dat gaat niet enkel over het dierenrijk, planeten, rekentafels of vervoegingen. Ze geven kinderen en jongeren ook zelfvertrouwen, helpen hen om in zichzelf te geloven. Kinderen zetten daardoor soms stappen die ze anders nooit zouden zetten."

"Dat geloof in hun leerlingen maakt van leraren schone mensen", vertelt schepen van Onderwijs Evita Willaert.

Tocht langs de scholen

Voor de dag van de leraar vroeg Onderwijscentrum Gent aan verschillende artiesten om hun eigen versie van het lied te maken. Kobe van Jakobistan, Zing Mee vzw, Wouter Verdegem, Tine Vandenbussche & Léonthine Van Wassenhove, maar ook Froze zelf gingen daarmee aan de slag.

"Elke school vormt een kleine gemeenschap. Niet enkel het personeel en de kinderen zijn de school. Een school wordt gevormd door het partnerschap met de ouders, de buurt, verenigingen ..." - Evita Willaert, schepen van Onderwijs

Het resultaat brachten een aantal onder hen live op een verschillende scholen. Schepen Evita Willaert ging mee met Jakobistan in een aantal basisscholen Sint-Amandsberg.

"Op VBS Oude Bareel konden de leraren samen ontbijten. Ouders hadden de taken aan de schoolpoort overgenomen. Dat was een mooi gebaar."

"De school trakteerde op ontbijtkoeken, koffie en een leuke foto, en zo kon de dag op een andere manier starten. Fijn ook dat we er een muzikaal ontbijt van konden maken, maar dat we zouden moeten meezingen was ook voor mij een verrassing. Maar ik ben vooral blij dat we dit konden doen."

"We zijn elke dag dankbaar voor het vele werk dat leraren verrichten, en op deze bescheiden manier kunnen we dat ook echt laten blijken."

Samen sterk

Ons Vlaamse onderwijs komt niet altijd positief in het nieuws. Berichten over personeelstekorten, achteruitgang in internationale rangschikkingen, verhalen over werkdruk ... laten onterecht het mooie werk dat op scholen elke dag opnieuw verzet wordt, ondersneeuwen.

Het is inderdaad niet altijd eenvoudig, maar wie in onderwijs werkt, haalt daar veel voldoening uit. Dat engagement, dat geloof dat je het verschil kan maken voor kinderen en jongeren maakt dit één van de mooiste jobs die er zijn. Dat doen leraren niet alleen. Op elk school staat een heel team klaar om onderwijs te organiseren.

Deze dag is dus eigenlijk voor iedereen die in onderwijs werkt. Ook Evita gelooft in de kracht van dat samenwerken. "Elke school vormt een kleine gemeenschap. Niet enkel het personeel en de kinderen zijn de school. Een school wordt gevormd door het partnerschap met de ouders, de buurt, verenigingen allerlei ... Zij moeten het vertrouwen geven aan het schoolteam. Samen zorgen we zo voor een warm en sterk onderwijs."

Kan ik meezingen?

Uiteraard. Er werden verschillende versies opgenomen. Via deze link vind je ze allemaal. Veel luisterplezier.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.