Ctrl+Alt+Del tegen geplande veroudering

14 Juli 2022

Ctrl+Alt+Del tegen geplande veroudering

We ondertekenden met Stad Gent het Ctrl-Alt-Del Charter van Catapa vzw. Zo zetten we mee onze schouders onder eerlijkere handel in de ICT-sector: computers langer gebruiken, laptops herstellen en duurzamere modellen aankopen. Dus geen laptops en smartphones meer die ontworpen zijn om snel te verouderen.

Bij Stad Gent werken 12.000 mensen, goed voor ongeveer 9.000 laptops, 3.000 pc’s, 3.800 smartphones, 3.000 scanners en printers, 2.500 tablets en meer dan 700 fysieke servers.

Een heel pak ICT-toestellen dus, die elk hun impact hebben op milieu, klimaat en arbeidsomstandigheden.

Eerste Europese hoofdstad eerlijke handel

We zijn ons bewust van de mondiale problemen door de productie van ICT-materiaal, zoals de precaire arbeids- en leefomstandigheden bij het delven van de ruwe grondstoffen, de negatieve impact op het milieu door de groeiende afvalberg en de vervuilende processen.

"Met het ondertekenen van dit charter zetten we verdere stappen richting circulaire en faire ICT." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management

Als eerste Europese hoofdstad voor eerlijke handel zet Gent blijvend in op respect voor mensenrechten in de handelsketen, ook bij de aankoop van ICT.

Richting faire en circulaire ICT

We gaan voor een ICT-beleid waarbij toestellen zo lang mogelijk in dienst gehouden worden, door onder andere duurzamere modellen aan te kopen en in te zetten op herstel van toestellen.

"Met het ondertekenen van dit charter zetten we verdere stappen richting circulaire en faire ICT. We ondersteunen ook de campagne van Catapa tegen geplande veroudering en alle negatieve effecten die hieruit voortvloeien", zegt Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management.

Eerste stappen onder Tine Heyse

Ook schepen Heyse was aanwezig bij de ondertekening.

Gent zette onder haar bevoegdheid al eerder stappen richting duurzamere ICT, via repareer- en deelinitiatieven, met duurzaamheidscriteria in overheidsaankopen en via lidmaatschap van Electronics Watch, een internationale organisatie die ijvert voor betere arbeidsomstandigheden in het productieproces van elektronica. 

In 2021 kreeg District 09, de ICT-partner van de Stad, daarom de 'Fair ICT Award'.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.