Cruisetoerisme aangepakt

16 Mei 2024

Cruisetoerisme aangepakt

"We blijven gastvrij voor cruisetoeristen, maar de vroegere pieken tot 12 cruises per dag willen we vermijden."

Van Rigakaai naar Grootdok. Van diesel naar walstroom. 

Op de kop van het Grootdok zijn de werken begonnen voor een nieuwe steiger voor riviercruises. Tegen november zullen riviercruises niet langer aanmeren op de Rigakaai, maar op het Grootdok. 

De riviercruiseschepen die aan de nieuwe aanlegsteiger aanmeren, zullen vanaf dan ook verplicht worden om voor hun elektriciteit aan te sluiten op de stroomkasten op de wal. Zo wordt vermeden dat de schepen tijdens hun verblijf nog motoren op diesel laten draaien.

"Het aansluiten op walstroom heeft zowel voordelen qua geluidsoverlast als naar milieuwinst. Een logische stap naar een meer duurzame haven." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Toerisme

Per riviercruiseschip kan op die manier 1,2 ton aan CO2 uitgespaard worden. Op een volledig cruiseseizoen in Gent gaat het over ongeveer 500 ton minder CO2. 

"Het aansluiten op walstroom heeft zowel voordelen qua geluidsoverlast als naar milieuwinst. Een logische stap naar een meer duurzame haven", zegt Bram Van Braeckevelt, schepen van Toerisme.

Gedaan met zeecruises, minder riviercruises

Naast de logische keuze om bij de vernieuwing van de aanlegsteiger voor walstroom te gaan, worden ook het aantal riviercruises die welkom zijn in North Sea Port beperkt tot maximum 4 per dag. De grote zeecruises werden eerder al geweerd. 

"Spreiding van toeristen doorheen de dag is essentieel voor een fijne beleving in de binnenstad." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Toerisme

"We blijven gastvrij voor cruisetoeristen, maar de vroegere pieken tot 12 cruises per dag willen we vermijden. Spreiding van toeristen doorheen de dag is essentieel voor een fijne beleving in de binnenstad", zegt Bram Van Braeckevelt, schepen van Toerisme.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.