Correcte maatregelen tegen geweld Blaarmeersen

24 Juni 2021

Correcte maatregelen tegen geweld Blaarmeersen

Bezoekers van de Blaarmeersen hebben recht op een aangename sfeer en op onbekommerd plezier. Het Gentse stadsbestuur nam daarom terecht bijkomende maatregelen naar aanleiding van de onlusten op 9 juni. Het politieoptreden op 16 juni in het Sint-Pietersstation riep wel vragen op.

Geweld vraagt om maatregelen

Op woensdag 9 juni verstoorden enkele amokmakers de rust op de Blaarmeersen. Het bleef niet bij getreiter en vervelend gedrag: het kwam tot een stevige vechtpartij met verschillende gewonden.

Het gerechtelijk onderzoek loopt, 2 personen werden door de politie aangehouden.

Groen Gent veroordeelt dit vreselijke gedrag. Mensen bezoeken de Blaarmeersen niet om gepest of in elkaar geslagen te worden. Mensen komen er spelen, zwemmen, genieten. Kwetsbare gezinnen zonder eigen tuin genieten er van de buitenruimte – álle bezoekers komen er om zich te amuseren.

Behalve een kleine groep ruziemakers. Het is nodig dat politie en politici tegen hen optreden. Vorige zomer werden er al maatregelen genomen omwille van gelijkaardige feiten. Om de Blaarmeersen in 2021 een coronaveilige en rustige zomer te laten hebben, opende de Blaarmeersen dit voorjaar met maatregelen op basis van lessen die we vorige zomer leerden.

Na de gebeurtenissen van 9 juni zijn er nog bijkomende maatregelen ingevoerd. Het reservatiesysteem werd verstrengd, het terrein werd nog beter beveiligd, en de politie treedt extra aanklampend en preventief op.

Correcte en doordachte maatregelen

Op zestien juni kreeg Groen Gent verschillende signalen van bezorgde burgers over een politie-interventie in het station Gent Sint-Pieters.

In de meldingen was sprake van een overmatig grote aanwezigheid van agenten, een aanpak met etnisch profileren en dus een schending van de gelijke behandeling.

We nemen deze bezorgdheden ernstig.

Ingrepen horen correct te zijn, dat wil zeggen: zonder enige discriminatie en in proportie. Het wederzijds vertrouwen tussen politie en burgers – álle burgers, ook jongeren met een niet-witte huidskleur – is erg belangrijk.

"Geweld vraagt om krachtige maatregelen, krachtige maatregelen mogen nooit op geweld of intimidatie lijken." - Fourat Ben Chikha, Groen-Fractieleider in de Gentse gemeenteraad 

Hoe moet het verder?

Groen-Fractieleider in de Gentse raad Fourat Ben Chikha: “Voor Groen Gent is het duidelijk dat geweld om krachtige maatregelen vraagt, en dat krachtige maatregelen nooit op geweld of intimidatie mogen lijken. Binnen het bestuur en in de commissie Algemene Zaken zullen we daarover blijven waken."

"We vinden het belangrijk om op een permanente manier een dialoog met de politie aan te gaan.”

Geweld op recreatieterreinen is geen nieuw en geen Gents gegeven. Er zijn helaas gelijkaardige incidenten in andere steden en gemeenten.

Het Gentse stadsbestuur onderhoudt dan ook contact met de Brusselse en federale regering over deze problematiek.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.