COP26

10 November 2021

COP26

De klimaatcrisis is een niet te ontkennen en allesbepalende crisis. Daarnaast lijkt het meer en meer een crisis van de jongeren te worden. Over geen enkel ander thema liet de jeugd zoveel van zich horen als over het klimaat. Het is opvallend hoeveel jongeren er aanwezig waren op de COP26.

“Ik vind het hartverwarmend om te zien hoe geëngageerd onze jeugd is. Het is aan ons, politici, om hen geen reden te geven om te moeten spijbelen.” – Elke Decruynaere

Katoo Vael, een Gentse studente pedagogische wetenschappen, is ook zo’n geëngageerde jonge Gentenaar. Ook zonder partijkaart zet zij zich, tussen haar studies door, in voor de klimaatzaak. Samen met 11.11.11 en jeugddienst Globelink ging ze samen met een hele hoop jongeren (waarvan drie Gentenaars) naar Glasgow. Zij vertelt ons hoe zij het beleefde:

"COP 26 is van levensbelang: de belangrijkste klimaattop sinds die van Parijs. Niet alleen worden de Parijse beslissingen op de COP in Glasgow concreet gemaakt. Het zal ook van deze COP afhangen of wij onze doelen behalen. Onder die anderhalve graad blijven bijvoorbeeld. Net daarom is het zo belangrijk dat alle stemmen gehoord worden. Niet alleen die van de wereldleiders- die met privéjets op en af gaan- maar ook de stem van jongeren, onze toekomst, die de klimaattrein nemen. Of de stem van MAPA, Most Affected People and Areas, die de mogelijkheden niet hebben om naar Glasgow af te zakken en wiens stoel leeg blijft. Dit zijn de stemmen van mensen die het meest geschaad worden door de klimaatverandering, hoewel ze er het minst verantwoordelijk voor zijn. De stemmen van indigenous communities, die al eeuwen binnen de grenzen van de donuteconomie leven en de biodiversiteit van de longen van onze planeet garanderen. De stemmen die 1% van de binding krijgen, terwijl zij alle kennis bezitten om onze doelstellingen te behalen. De stemmen die niet gehoord worden.

Deze COP is van levensbelang voor hen. Klimaatverandering is geen ver van ons bed verhaal, want voor deze mensen is het al realiteit. Mensen verloren hun thuis, hun gemeenschap, hun geliefden en families. Voor hen is activisme geen keuze, maar een noodzaak. Het is hun dagelijkse realiteit. En zij worden niet gehoord.

Het zijn stemmen als deze die het luidst zouden moeten klinken op de COP26. Stemmen die de hoogdringendheid van de zaak aantonen vanuit hun eigen realiteit. Het zouden deze stemmen moeten zijn die een plaats krijgen aan de onderhandelingstafel, die ervoor kunnen zorgen dat een verbod op ontbossing een bindend kader krijgt. Dat samen met het verbod op ontbossing een herverdeling van middelen gebeurt voor zij die onze biodiversiteit kunnen garanderen. Dat er ambitieuze akkoorden worden bereikt, die geen ruimte meer laten voor nog 9 jaar aan boskap.

De tijd is nu om ambitieuze akkoorden te bereiken. We hebben geen tijd meer voor wat u denkt dat een "realistisch klimaatplan" is. Het is geen ver van ons bed verhaal. Klimaatverandering is hier en nu, en het bereikte Pepinster al. Niet alleen de minister van Tuvalu, ook wij staan al met onze voeten in het water.”

 

Lees meer over het ambitieuse Gentse klimaatbeleid

Lees meer over het ambitieuse Gentse klimaatbeleid in onderstaand artikel op onze website: 

👉🏽 Stad Gent gaat voor fossielvrij en sociaal in derde klimaatplan

 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.