Containerwoningen Schoonmeersen in gebruik voor vluchtelingen uit Oekraïne

07 Juli 2022

Containerwoningen Schoonmeersen in gebruik voor vluchtelingen uit Oekraïne

De Stad Gent en de Gentenaars tonen zich van in het begin van de oorlog solidair met Oekraïne. Stadsdiensten draaien op volle toeren om hulp te bieden en Gentenaars organiseerden tal van initiatieven om oorlogsvluchtelingen op te vangen.  Ondertussen hebben zich 865 vluchtelingen uit Oekraïne aangemeld in Gent. Het merendeel blijft bij familie en vrienden en een 300-tal vluchtelingen worden opgevangen door Gentse gastgezinnen.  De Stad Gent voorziet ook kleinschalige collectieve opvang. Deze maand gingen de containerwoningen in Schoonmeersen in gebruik. Zij kunnen onder andere dienen om herhuisvesting vanuit gastgezinnen mogelijk te maken . 

Hafsa El-Bazioui ging als schepen van Facilitair Management op bezoek en sprak met de inwoners, de begeleiders en de medewerkers van stad Gent die dit in goede banen leiden. 

Containerwoningen

De bestaande containerwoningen op de terreinen van HOGENT aan Schoonmeersen, waren vroeger een onderdeel van het internaat van MPI De Oase. De voorbije weken werden ze onder handen genomen door de medewerkers van Facilitair Management.

"Ik ben erg onder de indruk van het vele en onzichtbare  werk dat hier verzet is. De medewerkers van de Stad Gent staan al sinds de start van deze crisis paraat. Ze maken echt het verschil om mensen in nood een veilige thuis te geven." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management

Er zijn slaapkamers ingericht en er is plek voor 61 personen. Er werd een gemeenschappelijke keuken geïnstalleerd zodat er samen gekookt kan worden, doucheruimtes voor vrouwen en mannen,  een wasruimte met wasmachines, droogkast en strijkhoek, een ontspanningsruimte met speelgoed, gezelschapspellen en twee pc's.

"Ik ben erg onder de indruk van het vele en onzichtbare  werk dat hier verzet is. De medewerkers van de Stad Gent staan al sinds de start van deze crisis paraat. Ze maken echt het verschil om mensen in nood een veilige thuis te geven."

"Samen met partners zoals HOGENT kunnen we de opvang van de Oekraïense vluchtelingen organiseren zonder andere Gentenaars uit het oog te verliezen.", aldus Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management.

Begeleiding

Momenteel wonen er reeds 25 mensen uit Oekraïne waaronder 6 kinderen (2 baby's) en 2 adolescenten. Door de verschillende profielen van de bewoners, is er nood aan aangepaste begeleiding en ondersteuning. De vakantie is dan ook een uitdaging. Eén jongere kan weldra starten als jobstudent bij HOGENT. 

Het beheer van de nieuwe collectieve opvanginitiatieven wordt opgenomen door een team van International Organisation for Migration (IOM), een organisatie met veel ervaring in de opvang van ontheemden.

Een Oekraïenssprekende coördinator, assistent-coördinator en maatschappelijk werker staan in voor de dagelijkse begeleiding van de bewoners. Samen met de Stad Gent bouwen we bruggen richting maatschappelijke integratie van de vluchtelingen.

Andere opvanglocaties

Ook in woonzorgcentrum Ter Rive worden kamers ingericht (35 plekken). Er is reeds kleinschalige collectieve opvang in het Prinsenhof waar momenteel 41 vluchtelingen verblijven. 

Stad Gent stelde zich weken geleden eveneens kandidaat voor de bouw van een nooddorp. We wachten op dit moment op een aangepast Vlaams kader om dit te kunnen realiseren.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.