Gentse basisscholen schakelen naar code Rood

02 Februari 2021

Gentse basisscholen schakelen naar code Rood

Het aantal besmettingen in het Gentse basisonderwijs is vorige week verdrievoudigd en de besmettelijke varianten circuleren. Om de basisscholen open te kunnen houden, komen er dan ook extra maatregelen. De Gentse basisscholen schakelen over van code oranje naar code rood.  

Scholen openhouden

De extra maatregelen moeten ervoor zorgen dat de leerlingen uit het Gentse basisonderwijs naar school kunnen blijven gaan.

“Het is op school dat we de beste leerkansen kunnen bieden aan de leerlingen.” - Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs”

“Het is op school dat we de beste leerkansen kunnen bieden aan de leerlingen. De cijfers geven aan dat actie nodig is en we willen proactief te werk gaan: de dammen versterken op voorhand, niet nadien alle gaten in de muur proberen te dichten als het water er al doorstroomt”, vertelt Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs.

Code Rood

De scholen krijgen altijd een week de tijd om een nieuwe situatie te implementeren. De Gentse basisscholen moeten ten laatste op maandag 8 februari 2021 overgeschakeld zijn op kleurcode rood. 

Wat verandert er op school? 

  • Extra-murosactiviteiten van de school zijn niet mogelijk (geen uitzonderingen)
  • Geen warme maaltijden meer 
  • Het gebruik van niet-persoonlijk materiaal wordt beperkt tot het absolute minimum
  • Inschrijvingen verlopen digitaal
  • Geen opendeurdagen of rondleidingen 
  • Er wordt bijkomend gepoetst op school

Het gaat om een tijdelijke maatregel gebaseerd op de cijfers. De situatie wordt dagelijks geëvalueerd. Zodra dat mogelijk is, wordt er teruggeschakeld.

Bijkomende maatregelen

Naast het overgaan op code rood, raden de medische experts die de Stad Gent adviseren ook volgende maatregelen aan. Schoolteams dragen een mondmasker in alle situaties, dus ook wanneer afstand kan worden gehouden, en zijn extra alert wanneer volwassenen met elkaar in contact komen, zoals in de leraarskamer of tijdens informele situaties. Ruimtes goed ventileren blijft cruciaal, activiteiten vinden zodra dat kan in openlucht plaats en leerlingen krijgen in de klas en in de refter vaste plaatsen toegewezen.

Geen verandering voor secundair

Voor het secundair onderwijs verandert er niets. In het secundair onderwijs stijgt het aantal besmettingen trager dan in het basisonderwijs en zijn er al bijkomende maatregelen van kracht. Zo is er al een afkoelingsweek van 8 tot 12 februari, is er voor de 2de en 3de graad al 50% afstandsonderwijs en dragen leerlingen en leerkrachten al mondmaskers.
De hogere onderwijsinstellingen, het volwassenonderwijs en het deeltijds kunstonderwijs werken al in code rood.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.