Climate Change Walk & Talk

22 April 2022

Climate Change Walk & Talk

Vijftig scholieren namen dinsdag deel aan de Climate Change Walk & Talk. Een wandeling bracht hen langs enkele klimaatvriendelijke initiatieven in de Stad. Onderweg en tijdens twee debatten gingen ze in gesprek met kunstenaars, activisten en ondernemers. En uiteraard met klimaatschepen Tine Heyse, die hen ’s ochtends ontving in het Stadhuis.

Stad Gent en Kunstencentrum Voo?uit

Leren over het klimaat kan ook buiten de schoolmuren. Met de Climate Change Walk & Talk willen Stad Gent en Voo?uit jongeren aantonen dat ze zich op verschillende manieren kunnen inzetten voor het klimaat en hen laten nadenken over hun eigen rol.

Dat het klimaat jongeren beroert, daar is geen twijfel over. Maar hoe kunnen ze met hun frustraties omgaan? Schepen Heyse begrijpt hun bezorgdheden en kan hen alleen maar aansporen: “Word activist, ondernemer, wetenschapper of politicus. Opgeven is geen optie!”.

Walk in het centrum

Kunstenares Anyuta Wiazemsky Snauwaert, Voo?uit-curator Marieke De Munck en Jeffrey Matthijs, directeur van autodelen.net, namen de jongeren mee naar het ontharde Maaseikplein, een stadsmoestuintje en een automaat van Let’s Save Food. Onderweg werd er honderduit verteld over hun engagement voor het klimaat.

Tine: “Jongeren maken zich zorgen over hun toekomst en de rol die klimaatwijziging hierin zal spelen. Met hen in gesprek gaan over hoe we de klimaatuitdaging kunnen aanpakken is daarom essentieel. En ja, ze mogen best kritisch zijn voor het beleid. Maar evenzeer is het goed om te zoeken welk engagement zij hiervoor willen aangaan.”

Talk in de Voo?uit

’s Middags gingen de leerlingen in gesprek met onder andere Isabelle Colbrandt van Lidl, kunstenaar en activist Christophe Meierhans en Conchita Belaey van Extinction Rebellion. Gentse leerlingen die niet live deelnamen, konden via de livestream meevolgen en vragen stellen. Pittige debatten. Maar over één ding was iedereen het echter roerend eens: de tijd dringt!

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.