Evenementen

Gent is een bruisende stad. De exponent ervan zijn de Gentse Feesten. Al meer dan 180 jaar wordt elke zomer 10 dagen lang de stad ingenomen door feestvierders. De rest van het jaar vinden in de vele wijken en deelgemeenten evenementen plaats met elk hun eigenheid. Om de drie jaar vindt ook het Lichtfestival plaats, dat internationaal hoge ogen werpt. 

In 2022 kwam Bram aan het roer na 2 moeilijke jaren voor de evenementensector. Dat zette hem ertoe aan om de focus en de aanpak van evenementen op orde te stellen: We maken de omslag van stad als organisator naar stad als facilitator en subsidiemogendheid. Ook Jazz in ‘t Park is teruggeschaald om de Gentse jazzscène opnieuw zelf het heft in handen te laten nemen.  

Na dialoog met de sector werden de ondersteuningsmaatregelen voor evenementen onder handen genomen. Met deze aanpassingen willen we zowel de geroutineerde organisatoren ondersteunen, als nieuwe spelers de kans geven om te organiseren. De Stad Gent legt sinds 2023 in het nieuwe subsidiereglement voor de Gentse Feesten al een focus op het binnenbrengen van jong geweld. Zowel voor, op, als achter het podium. Dit gegeven, samen met de vernieuwde focus op namiddagprogrammatie zorgt ervoor dat we een dynamisch evenement kunnen blijven crëeren.

Feesten:dat is op grote schaal Gentenaars verbinden. Daarom werd er ingezet op het toegankelijk maken van de evenementen in Gent. Wie een subsidie wil ontvangen, die moet zijn evenement integraal toegankelijk maken. Feesten: dat is ook leefbaarheid voor (buurt)bewoners bewaken, daarom ondernamen we bijvoorbeeld acties om op de Gentse Feesten de straten nog schoner te houden. Door het nieuwe afvalplan sparen we jaarlijks tot wel 200 ton afval uit. Ook het eindejaarsvuurwerk werd een pak leefbaarder, dankzij geluids- en afvalarm vuurwerk. De dieren en het milieu zullen dankbaar zijn.  

Sinds 2022 legt Bram binnen het evenementenbeleid de focus op: dynamiek, duurzaamheid en diversiteit.

  • Dynamisch, door bestaande initiatieven te stimuleren mee te groeien met de stad;
  • Duurzaam, door volop in te zetten op herbruikbaar, afvalarm en energiezuinige evenementen;
  • Divers, door nieuwe initiatieven kansen te geven.

Meer informatie over het evenementenbeleid vind je hier: beleidsnota feesten en evenementen