Buurt redt grondwater

11 Juni 2020

Buurt redt grondwater

Droogte, lege regenwaterputten en een werf in de buurt met opgepompt water in overvloed. Dat zette de bewoners van het Korte Straatje in Sint-Amandsberg aan het denken. Ze contacteerden de aannemer, zochten een tankwagen en gingen aan de slag. Schepen Heyse werd uitgenodigd voor een bezoek en zag hoe regenwaterputten werden gevuld via een zelfgemaakte glijbaan van tuintafels en een groot plastic zeil.

Is het nu de bedoeling dat elke Gentenaar op eigen houtje een tankwagen huurt? Tine Heyse: ”Dat kan natuurlijk niet. Maar dit is wel een zeer mooi initiatief. Het zet het probleem van droogte en bemalingen nogmaals in de kijker. Maar kriskras door de Stad rijden met tractors of tankwagens, dat is ook geen oplossing.”

Voor de schepen zit de oplossing op Vlaams niveau. Tine: “Ik kijk vooral uit naar nieuwe Vlaamse wetgeving die professioneel  gebruik mogelijk maakt. Zodat grootverbruikers zoals de groendienst, brandweer en landbouwers dit water kunnen gebruiken. De Stad Gent heeft dit probleem al aangekaart en zal niet nalaten hier bij Vlaanderen verder op aan te dringen. Want hier zit de grootste milieuwinst.”

Het Gents MilieuFront bekijkt of de actie van deze bewoners kan opgeschaald worden. Tine: “Uiteraard zijn wij bereid om mee te werken waar mogelijk, maar ik wil ook wijzen op een aantal aandachtspunten, zoals het risico op vervuild grondwater en de samenstelling van grondwater. Zo kan sterk ijzerhoudend water nadelig zijn voor je regenwaterpomp of wasmachine.”

De Stad moedigt het gebruik van bemalingswater in de buurt aan, maar je goed informeren is de boodschap! Neem een kijkje op de website