Brugse Poort verwelkomt ‘Op Wielekes’

10 Juli 2019

Brugse Poort verwelkomt ‘Op Wielekes’

Op Wielekes is een deelsysteem voor kinderfietsen. Gent pionierde in 2014 met een eerste depot van Op Wielekes in Ledeberg. Op 10 juli opende de vijfde Gentse bibliotheek van kinderfietsen in de Brugse Poort. Ouders kunnen op zoek naar een fietsje op maat in de Meubelfabriek in de Meibloemstraat.

"Gezinnen krijgen niet alleen toegang tot betaalbare en kwalitatieve kinderfietsen, het delen van fietsen heeft nog meer voordelen. Je hoeft als gezin enkel een fiets te stallen die op dat moment wordt gebruikt." - Tine Heyse

Hoe werkt het?

Gezinnen die lid zijn kunnen een loopfiets, aanhangfiets of kinderfiets gebruiken. Wordt de fiets te klein voor je kind, dan breng je hem terug en krijg je een groter model mee. Bij elke wissel wordt de oude fiets in goede staat hersteld zodat die opnieuw kan worden uitgeleend.

Op Wielekes is een initiatief van het Netwerk Bewust Gebruiken en krijgt de steun van de Stad Gent. Schepen Tine Heyse, bevoegd voor circulaire economie, gelooft sterk in het concept. "Gezinnen krijgen niet alleen toegang tot betaalbare en kwalitatieve kinderfietsen, het delen van fietsen heeft nog meer voordelen. Je hoeft als gezin enkel een fiets te stallen die op dat moment wordt gebruikt. Niet onbelangrijk in een stad waar ruimte schaars is. En het delen, herstellen en hergebruik heeft uiteraard ook een positieve impact op het klimaat. Het betekent minder grondstoffen, minder transport en minder afval en dus minder CO2-uitstoot. De Stad Gent wil een koploper worden in circulaire economie en daarom ondersteunen we graag initiatieven zoals Op Wielekes. En wie weet kan de Meubelfabriek uitgroeien tot een circulaire hub?"

Foto: Op Wielekes (www.opwielekes.be)