Brede School: een aanbod voor iedereen

25 Januari 2024

Brede School: een aanbod voor iedereen

"Sociale ongelijkheid en armoede hebben een grote impact op het leven en de leerkansen van Gentse kinderen en jongeren." - Evita Willaert, schepen van Onderwijs

Leren gebeurt niet alleen op school, maar ook in de vrije tijd en buiten de schoolmuren. Ook op die momenten zijn er talrijke leerkansen. Denk aan de activiteiten bij de jeugdbeweging, de lessen in de muziekschool of de sportclub. Maar niet alle kinderen hebben dezelfde toegang tot dat soort van activiteiten.

Daarom wordt in tien Gentse wijken actief gewerkt aan een brede leer- en leefomgeving. Brede School, een project van Onderwijscentrum Gent, brengt partners bij elkaar en programmeert gratis sport, spel en cultuuractiviteiten tot diep in de wijken.

Integrale aanpak

Misschien gaat jouw kind naar de academie of zit je kleinkind bij een scoutsgroep. Voor anderen zijn dat - om allerlei redenen - activiteiten met een (te) hoge drempel.

"Sociale ongelijkheid en armoede hebben een grote impact op het leven en de leerkansen van Gentse kinderen en jongeren. Niet alle kinderen hebben dezelfde toegang tot activiteiten waar ze niet-schoolse competenties kunnen opdoen", zegt Evita Willaert, schepen van Onderwijs. 

Brede School is een werking die openstaat voor iedereen en die kinderen en jongeren aanspreekt via hun school. Zo bereiken ze alle kinderen en jongeren van de deelnemende scholen.

Maximale ontwikkelingskansen

Kinderen en jongeren kunnen deelnemen aan een kwaliteitsvol aanbod van leeractiviteiten binnen én buiten de schooltijd, zowel op school als in de buurt. Daardoor ontstaan niet alleen maximale ontwikkelingskansen.

Ze krijgen op deze manier ook de kans om het leeraanbod in hun wijk te leren kennen om sterker te staan bij de ontdekking ervan.

Karuso: het wereldkoor

Om kinderen en jongeren maximale ontwikkelingskansen te bieden, werken scholen samen met elkaar en met spel-, sport-, en cultuurorganisaties in de buurt. Kinderen ontwikkelen er nieuwe vaardigheden of leren simpelweg van elkaar.

Er zijn workshops of lessen die kinderen kunnen volgen op hun eigen school, er is een naschools aanbod waarop kinderen van verschillende scholen op kunnen inschrijven.

Dat was bijvoorbeeld het geval met een zangproject in de wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham. In samenwerking met Brede School kregen 4 klassen van 4 scholen 2 maand lang zanglessen op school van Wouter Dubois.

"Samen muziek maken, werkt heel verbindend. Ook dat is de troef en kracht van deze projecten." -  Evita Willaert, schepen van Onderwijs. 

Hij leerde hen een repertoire aan van liedjes in talen van verschillende gemeenschappen in het Gentse. Na weken oefenen kwamen alle leerlingen samen in de Centrale voor de generale repetitie en daarna volgde een zeer energiek concert. 

"Ik was compleet van mijn sokken geblazen door het fantastische optreden van het wereldkoor. Als echte sterren bespeelden ze het publiek."

"Ze zongen in 5 verschillende talen, ze swingden, ze acteerden en ze pakten ons helemaal in. Wat een energie! Samen muziek maken, werkt heel verbindend. Ook dat is de troef en kracht van deze projecten", zegt Evita Willaert, schepen van Onderwijs. 

Een greep uit het aanbod

De 10 Brede School-wijken krijgen telkens een integrale en gecoördineerde aanpak op maat. De projecten zijn zeer divers.

Zo wordt in de wijk Brugse Poort-Rooigem op zaterdagnamiddag gratis zwemles georganiseerd. En heel het schooljaar door biedt de vzw Sportaround, in samenwerking met Brede School, sportlessen aan op 54 lagere scholen.

Daarmee willen ze kinderen op regelmatige basis laten bewegen en laten kennismaken met verschillende sporten. Ze besteden daarbij extra aandacht aan kinderen die minder gemakkelijk de weg vinden naar een sportclub.

Vertelfestival

Er zijn ook taalgerichte activiteiten. Op het platform 'Het Vertellement’ kunnen scholen meer dan 20 voorleesfilmpjes vinden in verschillende talen met de korte inhoud, de voorleestaal en de leeftijd van het doelpubliek erbij. En het kader van de nationale voorleesweek organiseert Brede School elk jaar ‘het vertelfestival’.

In zowat alle Gentse scholen vinden er leuke vertelactiviteiten plaats. Dit jaar genoten de basisscholen van het Rabot van de zingende zussen Ahanna en Kalinka van Zing mee vzw. Speciaal voor het vertelfestival maakten zij een muzikale voorstelling.

Er wordt ook ingezet op cultuur. Met verrassende en creatieve workshops maakt ‘Kunst in de wijk’ de brug tussen de culturele rijkdom van een stadswijk en dat van cultuurhuizen zoals Design museum, Museum Dr. Guislain, MSK, Industriemuseum, Sint-Pietersabdij, Huis van Alijn.

Wil je het hele aanbod ontdekken? Je vindt het hier: Brede School | Stad Gent

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.