Bram in Venetië: Gents toerismebeleid inspireert

02 Juni 2022

Bram in Venetië: Gents toerismebeleid inspireert

Schepen van toerisme Bram Van Braeckevelt was in Venetië te gast als expert op de slotconferentie van het Europees netwerk van middelgrote steden rond duurzaam toerisme. Daar zoeken steden samen naar een goed evenwicht tussen toerisme en leefbaarheid. Bram werd uitgenodigd om zijn beleid uit te leggen. Daarin staat toerisme met een meerwaarde voor stad in Gentenaars voorop, en een goede mix van levendigheid en leefbaarheid.

"Gent is een fantastische stad die authentiek, toegankelijk en leefbaar moet blijven", zegt Bram. "Als we daarin slagen, komen de toeristen wel vanzelf." 

"We willen een stad met toeristen blijven, we willen geen toeristenstad worden." - Bram Van Braeckevelt, schepen van toerisme

In dialoog met inwoners en de sector

In een artikel van deze week bij NRC prijst hoogleraar dr. Jan van der Borg de Gentse aanpak: "Gent is bezig met het schrijven van een nieuwe visie op toerisme. Ze hebben daar een schepen die er echt werk van maakt, met een bottom-up-aanpak."

Prof. van der Borg verwijst naar het participatietraject 'toerisme van de toekomst'. "Via stadsdebatten vragen we inspraak aan alle actoren, aan de toeristische sector én aan de inwoners.", zegt Bram.

"Zo houden we rekening met iedereen als we de krijtlijnen van ons beleid uitzetten voor verschillende jaren. Dat is voor vele steden erg vernieuwend."

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.