Bouwen aan kinderopvang

23 November 2023

Bouwen aan kinderopvang

"Deze legislatuur dagen we architecten extra uit om te komen met ontwerpen die energiezuinigheid en comfort combineren." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management

Bouwen aan kinderopvang is broodnodig. Figuurlijk, maar natuurlijk ook letterlijk.  Ook in onze stad hebben we nood aan meer opvangplaatsen. Vorig jaar startten de bouwwerken bij Kinderdagverblijf De Kereltjes, die zullen zorgen voor 14 extra plaatsen in Ledeberg. Deze week werden de plannen voorgesteld voor een nieuw stedelijk kinderdagverblijf in de Dampoortwijk met 42 plaatsen. De bouw begint eind 2025, twee jaar later worden de eerste kindjes er opgevangen.

42 opvangplaatsen

In de wijk Dampoort is er nood aan meer opvang voor kinderen tussen 8 weken en 3 jaar. Ook in de aanpalende wijk Sint-Amandsberg is de druk op opvangplaatsen hoog.

De Stad Gent plant een nieuw kinderdagverblijf in de Dampoortwijk, naast basisschool De Vlieger, tussen de Wasstraat en de Dendermondsesteenweg. De nieuwbouw komt op een braakliggend terreintje langs de Wasstraat. 

In het nieuwe kinderdagverblijf komen drie leefgroepen, met samen 42 plaatsen. Die plaatsen zijn inkomensgerelateerd en toegankelijk voor alle ouders.

"Als Stad investeren we in wijken met zowel een tekort aan kinderopvang als een hoog percentage kwetsbare gezinnen. Dat is een bewuste keuze." - Evita Willaert, schepen van Opvoeding

"Als Stad investeren we in wijken met zowel een tekort aan kinderopvang als een hoog percentage kwetsbare gezinnen. Dat is een bewuste keuze. Zo vinden alle gezinnen beter hun weg naar de kinderopvang."

"Naast deze plaatsen in de Dampoortwijk komen er nog 14 extra opvangplaatsen bij in Ledeberg, een andere wijk met een tekort aan opvangplaatsen", zegt Evita Willaert, schepen van Opvoeding.

Bouwplannen

Het eerste ontwerp, van de hand van architectenbureaus NWLND Rogiers Vandeputte en Havana architectuur, is nu klaar.

Het gebouw telt twee verdiepingen voor drie leefgroepen. Die krijgen elk een aparte ruimte, een keukenhoekje en een aansluitende buitenruimte.

De ruimtes kunnen echter ook verbonden worden met elkaar om er één open plek van te maken. Er komt ook een grote keuken in het gebouw, een wasruimte, een ruimte voor opslag en een lift."

"Dit gebouw wordt volledig energieneutraal en zal verwarmd worden zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management

"Deze legislatuur dagen we architecten extra uit om te komen met ontwerpen die energiezuinigheid en comfort combineren."

"Dit gebouw wordt volledig energieneutraal en zal verwarmd worden zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen", zegt Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management.

De bouw begint eind 2025, eind 2027 kunnen de eerste kindjes in de nieuwe kinderopvang worden opgevangen. Tijdens de bouw worden ook in de nabijgelegen basisschool renovatiewerken uitgevoerd. Het gaat hoofdzakelijk om updates in het kader van brandveiligheid.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.