Bouw duurzame sociale woningen in Gent komt in stroomversnelling

16 November 2023

Bouw duurzame sociale woningen in Gent komt in stroomversnelling

"Energiezuinige sociale woningen zijn het beste middel in de strijd tegen (energie)armoede."

Met projecten in Wondelgem en de Bloemekeswijk toont Thuispunt dat de renovatie en bouw van bijkomende sociale woningen in Gent op snelheid komt. In heel de stad staan maar liefst 1.000 duurzame sociale woningen in de steigers. De Stad investeert mee in de bouw en extra energiemaatregelen.

1.000 extra sociale woningen

De woningen in de Bloemekeswijk en Wondelgem maken deel uit van een reeks projecten die Thuispunt recent is gestart.

Op tien locaties in de stad is de huisvestingsmaatschappij bezig met bouwen en renoveren, zoals aan de Watersportbaan en in Nieuw Gent, wat resulteert in meer dan duizend sociale woningen.

Voor een kleine duizend bijkomende woningen bereidt Thuispunt projecten voor in Gent. De ambitie om aanzienlijk meer sociale woningen te voorzien, gestart tijdens deze legislatuur, krijgt nu vaart.

Wondelgem: Opvallende samenwerking tussen projectontwikkelaar en Thuispunt

In de Fabriekstraat in Wondelgem worden twee energiezuinige, fossielvrije appartementsgebouwen opgetrokken op een braakliggend terrein, wat resulteert in 73 nieuwe sociale woningen. Dit gebeurt via een speciale regeling, de zogenaamde CBO-procedure (constructieve benadering overheidsopdrachten).

Projectontwikkelaar Ascot is eigenaar van de grond en bouwt zelf nieuwe sociale woningen. Thuispunt Gent neemt vervolgens de grond en de woningen over tegen een vooraf overeengekomen prijs.

"Wat hier zo mooi aan is, is dat de private ontwikkelaar zelf het initiatief nam om op zijn eigen grond sociale woningen te bouwen." - Tine Heyse, schepen van Wonen

Dat leidt tot voordelen voor zowel de ontwikkelaar als de huisvestingsmaatschappij. De ontwikkelaar ontvangt een vaste prijs en heeft zekerheid over de verkoop, terwijl Thuispunt een afgewerkt project krijgt tegen een vooraf bepaalde prijs.

De bouwwerken vertegenwoordigen een investering van ongeveer 12,1 miljoen euro, waarbij de Stad Gent een subsidie van 600.000 euro verleent. De oplevering van dit project staat gepland voor 2025.

"Wat hier zo mooi aan is, is dat de private ontwikkelaar zelf het initiatief nam om op zijn eigen grond sociale woningen te bouwen. Hopelijk een voorbeeld dat inspirerend werkt voor andere ontwikkelaars", zegt Tine Heyse, schepen van Milieu, Klimaat en Wonen.

Bloemekeswijk: energiezuinige sociale woningen als oplossing voor energiearmoede

Ook in de Bloemekeswijk heeft Thuispunt een nieuw project gelanceerd.

In de Francisco Ferrerlaan waren de bestaande gebouwen en woningen toe aan een grondige renovatie. Door de hedendaagse normen voor sociale woningen zou het aantal sociale woningen bij renovatie dalen van 140 naar 128.

Ondanks normen extra woningen

Daarom heeft Thuispunt ervoor gekozen om aan de achterzijde 35 extra woningen toe te voegen. Hierdoor stijgt het totaal aantal splinternieuwe sociale woningen naar 163, waarvan 77 bestemd zijn voor gezinnen met kinderen.

Ook de gelijkvloerse commerciële ruimtes worden aangepakt met het Open Huis, een vzw en de bibliotheek. In plaats van een afname van het aantal woningen, zoals bepaald door de nieuwe normen, slaagt Thuispunt erin om extra woningen te realiseren.

Gezond binnenklimaat

Alle woningen voldoen aan de eisen voor een BEN-gebouw (bijna energieneutraal gebouw) en worden uitgerust met zonnepanelen, een warmtepomp op bodemwarmte en regenwaterrecuperatie.

Dankzij de energiezuinige ventilatie genieten de bewoners van een gezond binnenklimaat. Voor de investering in de Francisco Ferrerlaan ontvangt Thuispunt van Stad Gent 680.000 euro aan investeringssubsidies en 1.108.400 euro aan subsidies voor energiezuinige maatregelen.

"Energiezuinige sociale woningen zijn het beste middel in de strijd tegen (energie)armoede", zegt Tine Heyse. "De bewoners huren goedkoop én krijgen een lage energiefactuur."

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.