Bosstraat wordt speelstraat

30 Juni 2022

Bosstraat wordt speelstraat

Buurtbewoners en natuurverenigingen zijn bezorgd om het drukke autoverkeer door het nieuwe natuurgebied Vinderhoutse Bossen. Terecht, want de Bosstraat wordt door sluipverkeer gebruikt om vanuit het Meetjesland op de ring van Gent te geraken. Ondertussen hebben steeds meer wandelaars en fietsers de nieuwe bossen en paden met een totale oppervlakte van 230 voetbalvelden ontdekt. Raadslid Sara Matthieu wil weten of een speelstraat een tijdelijke oplossing kan bieden. 

De Vinderhoutse bossen in Drongen, Mariakerke en Lievegem zijn één van de vier grote groene longen rond Gent. Toch loopt er nog een drukke verkeersader in het midden van het bos: de Bosstraat.

"Met de invoering van een speelstraat kunnen we de veiligheid van bezoekers en bewoners op korte termijn vrijwaren, later zorgen we voor een structurele oplossing waardoor het mobiliteitsprobleem zich niet verplaatst." - Sara Matthieu, gemeenteraadslid

Volgens buurtbewoners rijden auto's in de Bosstraat vaak sneller dan de toegestane 50 kilometer per uur en is de situatie onveilig. Sara is bezorgd om de veiligheid van fietsers en voetgangers want de straat heeft geen voetpad en het fietspad is in slechte staat.

Bovendien worden er ook regelmatig reeën en andere dieren aangereden. Kortom: een onhoudbare situatie.

Veiligheid verhogen

Buurtbewoners en Natuurpunt stellen een speelstraat voor als tijdelijke oplossing, een idee dat schepen Filip Watteeuw steunt. De Bosstraat nu al tijdelijk afsluiten kan een goede test zijn voor de latere heraanleg.

De stad nam al verschillende maatregelen om de veiligheid te verhogen, zoals de snelheid verlagen naar 50 km/h en rijbaankussens installeren bij oversteekplaatsen. Ook het aantal politiecontroles moet flink verhoogd om dit te handhaven."

Toekomstgerichte aanpak

Sara is tevreden dat er ook een toekomstgerichte aanpak komt met het nodige overleg en studiewerk: "De definitieve heraanleg van de Bosstraat is ten vroegste voorzien in 2027-2028."

"Met de invoering van een speelstraat kunnen we de veiligheid van bezoekers en bewoners op korte termijn vrijwaren, later zorgen we voor een structurele oplossing waardoor het mobiliteitsprobleem zich niet verplaatst."

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.