Borstbeeld Leopold II van sokkel gehaald

10 Juli 2020

Borstbeeld Leopold II van sokkel gehaald

Op 30 juni 2020, precies 60 jaar na de onafhankelijkheid van Congo, werd het borstbeeld van Leopold II uit het Zuidpark verwijderd. Het beeld werd overgebracht naar een depot van het Gentse stadsmuseum STAM in afwachting van verdere aanbevelingen van de werkgroep rond dekolonisering.

Getuigenissen

Tijdens een plechtig moment en onder massale internationale persaandacht werd het besmeurde borstbeeld verwijderd. Vóór de koloniale vorst van zijn voetstuk werd gehaald namen verschillende mensen uit de Afrikaanse diaspora en het middenveld het woord.

“Op 30 juni kwamen we samen om dit borstbeeld te verwijderen uit het Zuidpark. Deze symbolische actie wordt als een opluchting ontvangen bij de Congolese gemeenschap: 'Eindelijk worden wij gehoord.' Hiermee toont het Gentse stadsbestuur aan dat ze enerzijds de pijn van de Afrikaanse diaspora erkent, en dat ze anderzijds ook actief wil meebouwen aan een inclusieve stad waar dekoloniseren van het straatbeeld mogelijk is", vertelt Marie-Laure Mulayi, voorzitter Umoja Gent.

Duidelijk signaal

De Stad Gent besliste een week geleden dat het borstbeeld zou worden weggehaald én dat dit niet in stilte zou gebeuren. Die beslissing kwam er na advies uit het participatief traject rond dekolonisering. Dat werd vorig jaar opgericht om na te denken over hoe we omgaan met ons koloniaal verleden en de duidelijke impact van dat koloniaal verleden op het heden.

“We wissen deze zwarte pagina uit onze geschiedenis niet uit, integendeel. Het beeld krijgt later een plek in het STAM met duiding over ons koloniale verleden. Vandaag is een beginpunt, een eerste stap op weg naar dekolonisering.” - Tine Heyse, schepen van Internationale Solidariteit

Vervolgtraject

Het dekoloniseringstraject wordt verdergezet en zal zich niet beperken tot een debat over koloniale symbolen. Ook de rol van het onderwijs, het belang van de strijd tegen racisme en discriminatie, en de kennis over de koloniale geschiedenis komen bijvoorbeeld aan bod, net zoals het personeelsbeleid van de Stad Gent en de rol van de stad op internationaal vlak. Na een bijeenkomst in september volgt in november 2020 een volledig rapport met concrete aanbevelingen voor het stadsbestuur.