Bomen planten in de tuin: veel acties voor meer groen in de stad

12 December 2024

Bomen planten in de tuin: veel acties voor meer groen in de stad

Gentenaars kunnen via de website van de Stad een van de 500 gratis bomen aanvragen

Bomen zijn onmisbare basisinfrastructuur voor de stad. Wat is de meest voor de hand liggende plek om die te planten? Tuinen, natuurlijk. Niet alleen Gents Milieufront (GMF) en Natuurpunt hebben acties opgezet, ook de Stad experimenteert om Gentenaars te overtuigen bomen te planten in de tuin.

Met ‘Gent Boomt’ wil de Stad leren hoe we snel en efficiënt meer bomen in tuinen kunnen planten.

Gentenaars kunnen via de website van de Stad een van de 500 gratis bomen aanvragen en deelnemen aan een project dat verschillende methodes uitprobeert om het proces te optimaliseren.

"Hoe sneller we veel bomen kunnen planten, hoe beter. Om ons te beschermen tegen de klimaatopwarming moet die natuurlijke infrastructuur tijd krijgen om uit te groeien tot grote bomen." - Schepenen Tine Heyse en Bram Van Braeckevelt

Daaruit wil de Stad leren hoe ze het beste burgers kan ondersteunen bij het aanplanten en laten overleven van bomen in hun tuin.

Tine Heyse en Bram Van Braeckevelt: “Hoe sneller we veel bomen kunnen planten, hoe beter. Om ons te beschermen tegen de klimaatopwarming moet die natuurlijke infrastructuur tijd krijgen om uit te groeien tot grote bomen.”

Middenveld plant mee

Niet alleen de Stad wil burgers aan het planten krijgen. Gents Milieufront (GMF) lanceerde afgelopen najaar '99 bomen'.

Daarmee wilde GMF inwoners niet alleen helpen bij de keuze van een boom, maar zorgde het ook voor levering en aanplanting.

Natuurpunt organiseerde onlangs een struiken- en bomenverkoop. De grote respons op al die acties leert: Gentenaars hebben zin om bomen te planten.

Bomen als basisinfrastructuur

Bomen zijn publieke infrastructuur, vergelijkbaar met waterleiding, riolering of fietspaden. Ze zorgen voor schaduw op warme dagen, verminderen de luchtvervuiling en bufferen regenwater. Bovendien bieden ze voedsel en beschutting voor vogels, insecten en andere dieren.

Ze maken onze wijken mooier en verbeteren de gezondheid. En in tegenstelling tot de meeste andere nutsvoorzieningen, maken ze de stad ook zichtbaar mooier.

Uit het onderzoek bleek dat geen enkele wijk in Gent de ondergrens van 30 procent haalt. Er moeten dus veel bomen bij.

In Gent is er grote nood aan extra bomen, zo bleek onlangs nog uit een onderzoek van Gents Milieufront. Daarin werd onderzocht hoe goed de stad scoort op de 3-30-300-regel. Deze regel werd opgenomen in het nieuwe bestuursakkoord en stelt dat voor elke inwoner:

  • 3 bomen zichtbaar moeten zijn vanuit elk raam,
  • 30 procent boomkruinoppervlak aanwezig moet zijn in elke wijk, en
  • op 300 meter wandelafstand een toegankelijke groene plek moet zijn.

Uit het onderzoek bleek dat geen enkele wijk in Gent de ondergrens van 30 procent haalt. Er moeten dus veel bomen bij. Vaak wordt daarvoor gekeken naar het openbaar domein: straten en pleinen. Maar het ligt voor de hand om ook naar tuinen te kijken. Daar is het potentieel nog veel groter.

De Tuinmonitor

Uit de Tuinmonitor blijkt dat van de honderden hectaren tuin in Gent slechts een fractie beschaduwd wordt door bomen. Bovendien is bomen planten op openbaar domein vaak ingewikkeld, onder andere omdat leidingen voor gas, riolering en elektriciteit in de bodem zitten. In tuinen gaat planten vlotter.

Er kunnen dus nog heel wat bomen in de grond. Hoe sneller, hoe beter, want de natuurlijke infrastructuur die nu geplant wordt, zal pas binnen tientallen jaren echt goed werken.

Willen we de Stad tijdig beschermen tegen de gevolgen van de klimaatopwarming, dan moeten die bomen nu in de grond.

Meer info vind je op de website van Stad Gent.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.