Studenten vinden moed en motivatie op gezamenlijke bloklocaties
29 April 2021
Jaarlijks voorziet Stad Gent, samen met Student-in-Gent en de hogeronderwijsinstellingen, stille studieplekken en bloklocaties voor Gentse studenten. Dit jaar is dat nog belangrijker, omdat samen studeren voor veel studenten een van de weinige mogelijkheden is om elkaar te ontmoeten. Daarnaast kan samen studeren de motivatie te verhogen en moed geven.
312 stille studieplekken op verschillende plaatsen in Gent
De COVID-situatie maakt het niet makkelijker om geschikte locaties te vinden. Maar Student-in-Gent, de studentendienst van de jeugddienst, kon ook dit jaar weer een mooie reeks locaties vastleggen, waar studenten in alle rust kunnen studeren. Dat is nodig, want veel studenten zitten op hun tandvlees na een academiejaar met hoofdzakelijk afstandsonderwijs. Samen studeren geeft moed voor de laatste loodjes.
“Door corona is de nood om samen te studeren groter is dan ooit. Dat heb ik gemerkt tijdens mijn gesprekken met studenten en op het tweewekelijks kernteam studenten.” - Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs
We gaan een samenwerking aan met De Meubelfabriek in de Brugse Poort die verschillende lokalen ter beschikking zal stellen, samen goed voor 47 plaatsen. Daarnaast zal het dienstencentrum in Ledeberg 40 studieplaatsen voorzien. Het ICC zal ook weer dienen als bloklocatie en biedt plaats voor 150 studenten.
We deden ook een oproep naar jeugd- of studentenverenigingen om hun lokalen open te zetten als bloklocatie. Elke organisatie krijgt van de stad Gent ontsmettingsmateriaal, signalisatie, ondersteuning en bekendmaking via de stedelijke social mediakanalen en een eenmalige vergoeding van €250 per locatie. Hieruit volgden nog eens 75 studieplekken. In totaal voorzien we vanuit de stad op deze manier al zeker 312 stille studieplekken op verschillende plaatsen in Gent. Er loopt nog overleg met Flanders Expo om daar ook nog extra plaatsen te voorzien.
“Het is geen sinecure om voldoende studeerplekken te vinden onder de geldende coronamaatregelen. Blij dat Stad Gent deze service kan leveren aan de Gentse studenten.” - Fourat Ben Chikha, raadslid
Uiteraard voorzien de hogeronderwijsinstellingen ook bloklocaties. Kwetsbare studenten uit de eigen instelling krijgen voorrang, maar veel hogeronderwijsinstellingen zetten hun bloklocaties ook open voor alle studenten. Zodra dat overzicht bekend is zullen we dit mee communiceren via de stedelijke communicatiekanalen.
Online bloktool
Het aanbod wordt bekend gemaakt via de infokanalen van Student-in-Gent en de hogeronderwijsinstellingen, maar ook via de website blokmap.be, een website die al goed gekend is onder de Gentse studenten. Het is een online kaart waarop de bloklocaties zullen op aangeduid worden. Wanneer de student een bloklocatie gekozen heeft kan hij/zij via een link meer info vinden over de services van de plaats en de manier van inschrijven.
We namen ook initiatief om samen met de hogeronderwijsinstellingen en de studentenbeheerder van UGENT een algemene bloktool uit te werken. Dat systeem zal alle Gentse bloklocaties verzamelen, info per plek voorzien én – dat is verschillend met blokmap - met 1 uniform reservatiesysteem werken. We baseren ons hiervoor op de bestaande bloktool van UGENT. Het is systeem is momenteel in ontwikkelfase. Na de zomer zullen alle hogeronderwijsinstellingen enkele sessies krijgen om met de tool te leren werken. Tegen de blokperiode van december dit jaar moet het operationeel zijn.
Blijf op de hoogte
Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.