Blokken in het stadhuis of het oud gerechtsgebouw

16 December 2021

Blokken in het stadhuis of het oud gerechtsgebouw

De blok staat voor de deur en studenten zoeken mentale steun en motivatie bij elkaar. De Jeugddienst van Stad Gent voorziet ook nu weer bloklocaties waar studenten coronaproof in groep kunnen studeren. Enkele informaticastudenten verzamelden alle locaties op een handige website met een gemakkelijk reservatiesysteem. Er zijn dit jaar enkele opvallende nieuwe locaties.

Moeilijke periode

De studenten volgen de colleges op hun hogeschool of universiteit alweer een tijdje van achter hun laptop. De practica gaan nog wel ‘on campus’ door, maar voor de meeste theoretische lessen werd aan het begin van de 4e covid-golf terug overgeschakeld op afstandsonderwijs.

Met de examens in het vooruitzicht kijken veel studenten dan ook weer aan tegen een eenzame periode waarin ze op zichzelf zijn aangewezen. Velen geven aan dat het moeilijke periodes zijn. Jongeren halen energie en motivatie uit onderlinge contacten en net die contacten moeten momenteel vermeden worden.

"Bloklocaties zijn vandaag broodnodig. Niet enkel voor de goede studieresultaten van onze studenten, maar ook voor het sociaal contact en mentaal welzijn." - Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs

Samen studeren geeft moed

Maar toch is het mogelijk om samen te studeren, op afstand en met respect voor de maatregelen. Zien leren doet leren en het is voor velen heel motiverend om ‘samen’ te kunnen studeren. Zoals elk jaar legde de jeugddienst contacten met partijen die een zogenaamde bloklocatie ter beschikking stellen van de studenten.

Er zijn verschillende unieke bloklocaties verspreid over de stad. De hoger onderwijsinstellingen zelf stellen ook veel locaties ter beschikking. Nieuw dit jaar is dat studenten voortaan een bloklocatie kunnen reserveren op een campus waar ze geen les volgen.

Flexibele campussen

Studenten van de UGent, HOGENT, Arteveldehogeschool, Odisee, LUCA of KU Leuven kunnen op elkaars campus terecht om zich over de boeken te buigen. Dat is handig voor twee vrienden die een andere opleiding volgen of mensen die bij voorbeeld dicht bij hun kot willen blokken.

"Bloklocaties zijn vandaag broodnodig. Niet enkel voor de goede studieresultaten van onze studenten, maar ook voor het sociaal contact en mentaal welzijn. Door corona hebben studenten vandaag meer dan ooit nood aan een plek om samen coronaveilig te studeren", zegt Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs.

Unieke bloklocaties

Studenten kunnen dit jaar onder andere terecht in het Museum voor Schone Kunsten, De Krook, het ICC of de Boekentoren. Er zijn dit jaar ook 2 opvallende nieuwe locaties.

Een groepje van 12 studenten kan terecht in het Oud Gerechtsgebouw aan het Koophandelsplein. Omdat in het gebouw nog juridische dossiers worden bewaard, stond de hoofdgriffier erop dat de studenten een blanco uittreksel uit het strafregister konden voorleggen. Dat vormde voor de studenten geen bezwaar want de reservaties liepen vlot binnen.

Voor het eerst kan er ook geblokt worden in de gemeenteraadszaal van het Gentse stadhuis. In de kerstvakantie vind je geen schepenen of raadsleden in de banken, maar wel 26 studenten die er zich voorbereiden op hun examens.

Boeken op een centrale website

Studenten kunnen voor het eerst op één website terecht om een bloklocatie in Gent te reserveren. Op studentingent.be/bloklocaties kunnen ze makkelijk en snel een plek boeken.

Deze nieuwe website is het fantastische werk van enkele IT-studenten van de Universiteit Gent. Studenten kunnen er voor het eerst alle Gentse bloklocaties terugvinden, zowel die van de Gentse hogeronderwijsinstellingen als die van de Stad Gent. Men zegge het voort, om onze studenten te informeren over deze service die hun blok wat kan verzachten.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.